Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: ”E nevoie de o nouă lege a pensiilor care să balanseze așteptările vârstnicilor cu resursele bugetului”

pensii.jpg

Pensiile nu vor mai creste in acest an, a anuntat Ludovic Orban
Pensiile nu vor mai creste in acest an, a anuntat Ludovic Orban

Pensiile nu vor mai crește în acest an, ci abia din ianuarie 2022, a anunțat liderul PNL Ludovic Orban, la finalul ședinței Coaliției. Anterior, a avut loc o altă întâlnire în care premierul i-a informat pe liberali despre buget și măsurile pe care le are în vedere pentru reducerea cheltuielilor.

  Guvernul pregătește adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar. 

Documentul mai prevede că nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în acest an pentru bugetari. Anul acesta se vor folosi doar tichetele  primite în 2019 și 2020 care nu au fost folosite, urmând ca din 2022 să se reia acordarea acestora, dacă bugetul va permite. 

Și transportul gratis pentru studenți ar urma să fie limitat, probabil prin impunerea unui număr maxim de călătorii. 

În fine și subvențiile pentru partide urmează să fie reduse.

Ordonanța ar urma să fie adoptată miercuri și să reprezinte doar un prim pas pentru reducerile bugetare anunțate deja prin declarații publice de premier. 

Analistul economic Constantin Rudnițchi explică: “Aș spune că această măsură de blocare a creșterii pensiilor este firească dacă privim contextul. Iar contextul arată că bugetul României este extrem de strâns în sensul că e nevoie de reducerea deficitului bugetar de la aproape 10 % anul trecut la 7,2 probabil anul acesta deci e nevoie de reduceri de cheltuieli și în al doilea rând aș mai spune că s-a luat în calcul și acea creștere făcută deja, majorarea punctului de pensie cu 14% în septembrie anul trecut, s-a considerat de către guvern că această majorare este acoperitoare pentru tot anul în curs. Aș mai spune aici că este nevoie de o nouă lege a pensiilor care să dea un tip de predictibilitate, adică e clar că acel procent de creștere cu 40% e nesustenabil dar ne trebuie o lege discutată în Parlament cât mai repede care să le spună pensionarilor care este ritmul de creștere și eu cred că e legat atât de inflație cât și de creșterea economică.“

  "

 
Analistul economic Constantin Rudnitchi