Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Redeschiderea școlilor: între teama de infectare și lipsa de responsabilitate

Mai mult de 2.4 milioane de elevi s-au întors la școală, aproximativ 80% din total, după ce, în noiembrie, au trecut cu toții la învățământul online. Premierul a făcut un apel către părinți "să fie responsabili" și să își lase copiii acasă, dacă au simptome. Directoarea unui liceu din Capitală spune că o fetiță a fost adusă la ore deși părinții știau că de 3 zile nu se simte bine. În opinia sa, era mai bine dacă se mai aștepta două săptămâni pentru consumarea eventualelor infectări din vacanță. Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți este de părere că școala ar fi trebui să înceapă doar pentru elevii din clasele terminale, care au examene, iar dacă infectările nu ar fi crescut, abia apoi să revină în bănci și elevii mici.

Peste 10.000 de unități de învățământ au început școala în scenariul verde, adică toți copiii merg la cursuri. Mai mult de 6.500 sunt în scenariul galben, ceea ce înseamnă că se duc la școală doar copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din clasele terminale. Puțin peste 1.000 de unităţi de învăţământ au început în scenariul roşu. De asemenea, 57 de unităţi continuă predarea online din cauza unor probleme de infrastructură, iar 13 unităţi sunt în carantină. Peste 8.000 de elevi şi 1.000 de angajaţi din învăţământ continuă şcoala online, fiind motivaţi medical, precizează Ministerul Educației.

Bucureștiul e în scenariul galben. Maria Dan, directoarea Liceului Dante Alighieri din capitală, spune că se așteaptă să se îmbolnăvească mulți copii în perioada următoare. În opinia sa, ar fi fost mai bine dacă reluarea cursurilor nu ar fi avut loc imediat după vacanță, când mulți au lăsat garda jos. Ea promite că profesorii "vor fi cu ochii-n paișpe'", dar admite că "circulația e destul de intensă în școală" pentru că sunt circa 700 de elevi (din peste 1.600 în total) plus 100 și ceva de cadre didactice. Directoarea așteaptă de la părinți să fie la fel de "cuminți" precum copiii și să nu-i aducă bolnavi la școală. Chiar din prima zi o elevă a fost trimisă acasă pentru că i-a spus învățătoarei că o doare capul de 3 zile:


Premierul a anunțat că autoritățile monitorizează situaţia şi că depinde de noi toţi ”să avem un an şcolar fără probleme”. El a făcut un apel către părinți,  în care le cere "să fie responsabili" și să își lase copiii acasă, dacă au simptome. Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, este de părere că autoritățile s-au grăbit să reia cursurile pentru toți elevii. În opinia sa, ar fi trebuit să înceapă școala doar cei din clasele terminale, iar dacă infectările nu ar fi crescut, să revină în bănci și elevii mai mici.
"Școlile chiar dacă au biocide, chiar dacă au tot ceea ce trebuie la toaletă, chiar dacă au termo-scanner-e, cu certitudine nu au putut păstra toate aceste condiții perfecte pentru că suntem oameni. Copiii noștri sunt oameni, nu sunt roboței să-i întorci cu cheia și să le spui <ai grijă nu te apropii de colg mai mult de 1 metru, ai grijă când își dai masca jos să te speli pe mâni, ai grijă să pui masca într-o pungă. Copiii sunt copii. oricât de mult am încerca noi să-i responsabilizăm, la nivelul familiei, cu certitudine că vor interacționa, cu certitudine își vor duce mâna la guriță, cei care sunt mici, cu certitudine că vor pleca în grupuri de la școală și pe mijloacele de transport în comun și atunci există acest risc de a transmite virusul în familie".