Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


200.000 de noi locuri pentru vaccinare anti-covid începând de miercuri. Va exista și listă de așteptare

valeriu_gheorghita_fb_guvern.jpg

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anticovid
Sursa imaginii: 
Guvernul României/Facebook

Pe lista de așteptare se vor putea înscrie persoanele care doresc să se imunizeze. În momentul în care este eliberat un loc, persoana respectivă este anunţată şi are la dispoziţie 24 de ore să confirme sau să refuze, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. De miercuri, alte circa 200.000 de persoane se vor putea programa pentru vaccin.

Aproximativ 500.000 de locuri noi de vaccinare vor fi disponibile din 15 februarie, a anunțat, marți, coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță. Primele locuri, circa 200.000, vor fi încărcate miercuri.

Vor fi aproximativ 500.000 de locuri disponibile începând cu 15 februarie până la sfârșitul lunii martie pentru aceste 180 de cabinete de vaccinare. Din punct de vedere al locurilor care devin eligibile pentru programare în fiecare județ, ori de câte ori vor deveni disponibile noi vom anunța oficial acest lucru. Pe lângă aceste 180 de centre , așa cum am spus și data trecută sau cu alte ocazii, intenționăm ca din a doua jumătate a lunii martie – fiindcă am reevaluat numărul de doze disponibile în luna martie, exceptând programările deja făcute pentru prima doză și rapel – excedentul de doze ne va permite deschiderea a aproximativ 200 de cabinete de vaccinare noi în care vor fi distribuite vaccinuri de la Pfizer în mod deosebit și probabil vaccinuri de la Moderna, ceea ce ne va asigura aproximativ 12.000 de persoane noi zilnic vaccinate. Ceea ce înseamnă că programarea lor se poate deschide începând cu prima parte a lunii martie. După 1 martie se pot face programări în aceste centre pe care urmează să le deschidem din a doua jumătate a lunii martie”, a sus Valeriu Gheorghiță.

Acesta a afirmat că toate aceste termene vor fi comunicate oficial, astfel încât persoanele să nu stea zilnic să caute alte locuri disponibile.

În platforma de programare pentru vaccinul anti-COVID-19 va exista o listă de așteptare, anunță coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Acolo se vor putea înscrie persoanele care doresc să se imunizeze. El a precizat că în momentul în care este eliberat un loc, persoana respectivă este anunţată şi are la dispoziţie 24 de ore să ocupe acea poziţie, dar poate şi refuza acest lucru.

Un element important este legat de implementarea facilităţii listei de aşteptare din platforma de programare. Această listă de aşteptare va deveni funcţională odată ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel naţional va fi cel prevăzut, conform etapei a doua a strategiei de vaccinare şi de asemenea vor fi activate, începând cu luna aprilie toate centrele de vaccinare care vor deservi inclusiv populaţia generală din etapa a treia a strategiei de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă marţi, într-o conferinţă de presă.

Cum va funcţiona lista de aşteptare

Practic, o persoană în momentul în care îşi face cont în platforma de programare îşi exprimă opţiunea de a intra în această listă de aşteptare, se selectează un centru de vaccinare pentru care optează să se vaccineze, persoana va putea vizualiza numărul de persoane care se află în faţă pe acea listă de aşteptare şi în momentul în care va fi un loc disponibil, practic când se vor elibera loturi disponibile persoanele care sunt în lista de aşteptare vor fi notificate prin SMS şi e-mail, se rezervă locul în centrul de vaccinare pentru care au optat timp de 24 de ore, în acest interval persoana optează pentru programarea în locul respectiv în centrul respectiv sau refuză această programare, moment în care sistemul de programare practic notifică următoarele persoane după ce se primeşte confirmarea sau refuzul programării”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a menţionat că persoanele înscrise în lista de aşteptare pot fi anunţate şi atunci când se deschid centre noi.
Dacă se vor deschide centre noi şi există persoane aflate în lista de aşteptare, aplicaţia va notifica şi persoanele din lista de aşteptare când se deschid sloturi noi de programare în alte centre care nu erau disponibile până la acel moment şi persoanele respective au opţiunea de a ieşi din lista de aşteptare şi de a se programa în aceste centre de vaccinare, moment în care ele sunt şterse din lista de aşteptare şi se vor regăsi programate în noile centre de vaccinare”, a mai afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.