Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul Șincai: “Cum să evacuezi un liceu 2 ani pentru a-i face o renovare? Devizele sunt foarte mari”

sincai.jpg

Liceul Gheorghe Șincai. Sursă foto Fundația Eco Civica, FB.

Mai mulți profesori de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Bucuresti, dar și elevi continuă protestele față de intenția de relocare a școlii. Clădirea trebuie renovată și are grad seismic, susține Primăria Sector 4, care a și depus o acțiune în instanță. În dispută a intervenit și Eco Civica, organizație care va încerca să apere interesele liceului în condițiile în care ISMB nu o face.

Misiunea este însă foarte dificilă întrucât lipsa de transparență este totală, explică Dan Trifu. Ministerul Educaţiei anunță că se va implica în remedierea problemei de la Colegiul Naţional ''Gheorghe Şincai''. Sorin Cîmpeanu dă asigurari că ordonanţa preşedinţială de evacuare nu va fi pusă în practică pe parcursul acestui an şcolar. Dosarul va fi judecat pe 16 martie de magistratii Judecătoriei sector 4, iar decizia este executorie, explică Dan Trifu.

Dan Trifu: În primul rând, clădirea a fost consolidată prin anii 1994. Nu are nevoie sub nicio formă de consolidări. Primăria Sector 4 dorește într-un fel consolidarea, dar mascat.

Probabil că nu va fi consolidare, dar maschează acest lucru prin tot ce înseamnă amenajări interioare și renovări sau alte lucruri de genul ăsta. Sunt lucruri care se pot face în vacanța școlară.

Plus că a fost pandemia atât timp, când nu au fost cursuri și se puteau face aceste lucruri. Să muți liceul Șincai doi ani ca să faci lucrurile prevăzute în acea autorizație de construire normal că nu se justifică. Într-adevăr, este emisă o autorizație de construire de către Primăria Generală în luna septembrie 2020, exact la plecarea doamnei primar general. Am observat că foarte multe autorizații nocive sunt emise în acea perioadă. Ne confruntăm și noi cu multe în instanță acum. Dorea să se înceapă lucrările.

Personalul didactic și elevii s-au împărțit astăzi în două tabere, dar cu același interes. 31 de profesori nu au vrut să intre la cursuri opunându-se intențiilor primăriei. Iar restul până la 40 și ceva de profesori, care sunt stabili în liceul Șincai, nici ei nu au putut să își țină cursurile pentru că elevii s-au asociat profesorilor, s-au alătura profesorilor și au părăsit sălile de curs. Pentru a pune în aplicare autorizația de construire, văzând că cei de la conducerea veche a liceului Șincai, toate cadrele și inclusiv elevii se opun acestui proiect, a deschis și două procese în instanță, unul prin ordonanță președințială, cerând judecătoriei Sectorului 4 să dispună evacuarea liceului Șincai, cu termen pe 16 februarie.

Atunci se va judeca această ordonanță. Mai e un alt proces pe fondul cauzei, tot pe speța respectivă. Noi suntem foarte îngrijorați pentru că nu se justifică un deviz și o asemenea durată pentru lucrările respective, mai ales cu evacuarea liceului.

Îmi este tare teamă că modul în care a fost avizată autorizația de construire va duce la anumite prejudicii monumentului istoric. Vorbim despre o clădire monument istoric. Cu lift pe partea exterioară, cine știe ce coloristică mai introduce pe clădirea liceului respectiv. Normal că ne îngrijorează, fiind o unitate de elită a învățământului românesc.

Acea conducere care se opunea evacuării liceului a fost destituită, înlocuită. Mai e un alt fapt destul de fapt care am înțeles că se întâmplă azi. Liceele, școlile, în general unitățile de învățământ, nu au birou juridic. Ele sunt reprezentate în instanță de către biroul juridic al Inspectoratului Școlar. Astăzi am înțeles că Inspectoratul Școlar și noua conducere a liceului Șincai nu vor să se prezinte în proces pentru a apăra interesele liceului.

Vă dați seama că atât timp cât o parte nu se prezintă, instanța va trebui să ia o decizie în consecință. Asta este menirea unei inspectorat școlar. Să apere interesele. Intervine aici și Ministerul culturii, care a avizat...Va trebui ca ONG-urile de specialitate, inclusiv noi, să atacăm în instanță atât autorizația de construire, cât și ordonanța președințială și să încercăm să intervenim în interesul liceului Șincai.

Rep: Există și teama exprimată de elevi și de profesori că e un motiv pentru a fi mutați. Înțeleg că practic se tem că nu vor mai reveni niciodată în acea școală pentru că acea clădire va fi compromisă.

D.T: O să postăm să se vadă ce a aprobat Primăria Generală în imediata vecinătate a liceului Șincai, acea clădire oribilă de sticlă, care umbrește, care scade foarte mult valoarea arhitecturală, valoarea de patrimoniu a acestei clădiri, a liceului Șincai. E clar că se dorește cheltuirea inutilă a banului public. Chiar dacă ținem cont că poate nu e inutilă, că poate ar trebui renovat într-o anumită măsură, devizele sunt extrem de mari. Asta este îngrijorător. De asemenea, mai e durata acestor lucrări. Cum să evacuezi un liceu doi ani pentru a-i face o renovare?


Sursă Foto Eco Civica

Rep: Se mai poate face ceva?

D.T: Da, autorizația de construire a fost emisă de fostul primar general. Ca atare, actualul primar general s-a trezit pus într-o situație extrem de nefavorabilă. Noi acum vom analiza dacă clădirea respectivă este în administrarea Primăriei generale sau în proprietate.

Știu că a fost legea destul de controversată prin care anumite obiective de învățământ erau trecute în proprietatea primăriilor.

Să vedem regimul juridic actual al liceului Șincai. Dar conducerea liceului nu vrea să pună la dispoziție niciun fel de document, nici măcar o copie după acțiunile în instanță nu vrea să le comunice profesorilor care protestează. Vă dați seama că nici nouă nu o să ne comunice.

Vrem să vedem statutul juridic al acestei clădiri, vrem să vedem dacă într-adevăr este în patrimoniul municipiului București sau este numai în administrarea Primăriei Sectorului 4. Există două variante. Fie autorizația de construire este atacată în instanță. Nu mai poate fi anulată decât în instanță pentru că a decăzut termenul de 30 de zile de la emiterea ei. Fie prefectul va depune acțiune împotriva autorizație de construire și atunci se suspendă de drept. Este cea mai rapidă modalitatea și cea mai necesară la acest moment.

Rep: Deocamdată miza pare să fie la judecătoria Sectorului 4. Decizia este executorie chiar dacă este în primă instanță?

D.T: Da, decizia este executorie în cazul ordonanței președințiale și rămâne în vigoare până la judecarea definitivă a ordonanței. Probabil că o să vină cu jandarmii ca să evacueze liceul respectiv. Vă dați seama! Să te duci să evacuezi cu jandarmi niște profesori de elită ai învățământului românesc pentru că ei au înțeles că lucrurile nu sunt chiar în ordine în ceea ce privește intenția și actele primăriei. Este extrem de neînțeles acest lucru. 

 
Dan Trifu. de la Eco Civica, intervievat de Andreea Orosz