Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R.Moldova, în așteptarea vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer. Tiraspolul își dorește imunizarea cu Sputnik V

În timp ce vaccinarea anti-Covid e în toi în lume, în R.Moldova, primele doze ar putea ajunge abia la mijlocul lunii februarie, promit autoritățile. Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a aprobat instituirea Comitetului Național de coordonare a activităților de imunizare anti-COVID-19. În jur de 300.000 de vaccinuri, oferite prin intermediul platformei COVAX, urmează să ajungă la Chișinău - până la 264.000 de doze AstraZeneca și 24.570 de doze de vaccin BiontTech-Pfizer. Între timp, administrația de la Tiraspol anunță că ar fi gată să primească vaccinul Sputnik V.

Regiunea transnistreană nu dispune de frigidere ce ar permite stocarea vaccinurilor Pfizer/BionTech la temperaturi de minus 70 de grade Celsius, a precizat șefa departamentului de sănătate de la Tiraspol, Kristina Albul, pentru presa din stânga Nistrului. În același timp, susține Albul, citată de Publika.md, transnistrenii sunt gata să se vaccineze cu Sputnik V.

"Nu suntem gata să depozităm vaccinul Pfizer. Nu avem instalații frigorifice care să asigure o temperatură de minus 70 de grade. Cât priveşte celelalte vaccinuri, care trebuie depozitate la temperatura de +2 și +8 grade sau -18 grade, suntem gata să le primim”, a declarat șefa departamentului de sănătate de la Tiraspol.

La sfârșitul anului 2020, liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, anunța despre campania de vaccinare anti-Covid, imunizarea fiind făcută doar cu vaccinuri rusești. Liderul de la Tiraspol a menționat că, în jur de 30.000 de doze de vaccin vor fi oferite de Rusia, pentru început. Vor fi vaccinați medicii, profesorii și oamenii legii.

Despre vaccinul rusesc a vorbit, recent, la Moscova, fostul președinte moldovean, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din R.Moldova. Dodon a menționat că R.Moldova ar urma să primească câteva sute de mii de vaccinuri Sputink V, asta deși reprezentanți ai Ministerul Sănătății au confirmat doar recepționarea vaccinurilor prin intermediul pltaformei COVAX.

Potrivit autorităților moldovene, 20 la sută din populația R.Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, urmează să fie imunizată cu vaccinurile oferite prin platforma COVAX. În prima fază vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare. În cea de-a doua - persoanele de peste 60 de ani, cu comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar și din domeniul educației și personalul serviciilor sociale. În etapa a treia, va fi vaccinată populația generală indiferent de vârstă.

Comitetul Național de coordonare a activităților de imunizare anti-COVID-19 anunță că informarea cetățenilor va fi realizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică va asigura planificarea, organizarea, evaluarea și monitorizarea procesului de imunizare. În același timp, Agenția Națională de Sănătate Publică va colabora cu Ministerul Afacerilor Interne, în mod special cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, precum și cu Autoritatea Aeronautică Civilă, Serviciul Vamal pentru a asigura securitatea loturilor de vaccin la toate etapele de recepționare, transportare, stocare și distribuire, în condițiile corespunzătoare.

”Recepționarea donațiilor din partea partenerilor externi (dispozitive medicale, echipamente și consumabile necesare) va fi asigurată de MAEIE, iar Biroul politici de reintegrare va facilita interacțiunea pe aspectele ce vizează regiunea transnistreană a Republicii Moldova, prin canalul de dialog al reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și al grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății, cu participarea experților de pe ambele maluri ale Nistrului”, susțin autoritățile.

Totodată, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și ANSP va asigura supravegherea evenimentelor adverse post-imunizare, iar Compania Națională pentru Asigurări în Medicină va finanța din fondul măsurilor de profilaxie cheltuielile pentru acoperirea costului vaccinurilor și consumabilelor, pentru realizarea măsurilor de reducere a riscului de îmbolnăvire cu infecția COVID-19, în limita surselor disponibile.

Ministerul Sănătății precizează că vaccinarea anti-Covid-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă. ”La fel ca și în cazul vaccinurilor administrate împotriva altor boli, vaccinarea îți poate salva viața, dar și viața altor oameni cu care comunici, rude, prieteni, cunoscuți. Cu cât mai mulți oameni vor fi vaccinați, dezvoltând o imunitate colectivă, cu atât mai repede vom putea reveni la un regim normal de activitate, atât la nivel personal, cât și profesional”.

În R.Moldova, în jur de 166.000 de persoane s-au îmbolnăvit de coronavirus, de la începutul pandemiei, iar aproape 3.600 de cetățeni au decedat din cauza infecției.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vaccinurile anti-Covid ce urmează să ajungă în R.Moldova