Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Comitetului de organizare a JO de la Tokyo demisionează în urma unor afirmații ”sexiste”

mori_tokyo.png

Yoshiro Mori, Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Yoshiro Mori, va demisiona în urma scandalului provocat în Japonia şi nu numai din cauza afirmaţiilor sale sexiste făcute săptămâna trecută, relatează presa niponă de joi, citată de agenţiile internaţionale și de Agerpres.

Mori (83 de ani), fost premier al Japoniei, a declarat săptămâna trecută că şedinţele la care participă femei sunt prea lungi, deoarece acestora "le este greu să-şi termine" intervenţiile.

"Consiliile de administraţie cu multe femei durează mult timp", s-a plâns Yoshiro Mori, la o reuniune cu responsabili ai Comitetului olimpic japonez, care a fost deschisă presei.

"Dacă măreşti numărul de membri executivi femei şi dacă timpul de luare a cuvântului nu este limitat într-o oarecare măsură, le este greu să termine, ceea ce este enervant", a afirmat Mori. "Femeile au spirit de competiţie. Dacă una ridică mâna (ca să intervină - n. r.), celelalte cred că trebuie şi ele să se exprime. De aceea până la urmă vorbeşte toată lumea", a adăugat el.

"Avem şapte femei în comitetul de organizare (al JO de Tokyo - n. r.), dar ele ştiu să rămână la locul lor", a mai spus Mori, fost prim-ministru al Japoniei între 2000 şi 2001, perioadă în care a fost cunoscut pentru gafele sale repetate.

Mai multe publicaţii japoneze, care citează surse apropiate de acest caz, au afirmat că Mori (83 ani) i-a informat pe responsabili de disponibilitatea sa de a demisiona şi de a anunţa acest fapt în cadrul unei reuniuni a Comitetului Tokyo-2020, prevăzută pentru vineri.

Potrivit canalelor de televiziune TBS şi NTV, fostul fotbalist Saburo Kawabuchi, în vârstă de 84 de ani, ar putea fi numit în locul lui Mori. Kawabuchi deţine în prezent rolul onorific de primar al Satului Olimpic pentru JO 2020.

Remarcile lui Yoshiro Mori au provocat indignare în Japonia, dar şi peste hotare.

Aproximativ 390 de voluntare pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice din cele 80.000 de persoane recrutate în total, şi-au declinat angajamentele după remarcile lui Mori, conform presei locale.

Comitetul organizator a primit peste 4.500 de mail-uri şi apeluri pe subiectul declaraţiilor preşedintelui Tokyo-2020, iar două persoane au renunţat chiar să participe la ştafeta flăcării olimpice, a relatat agenţia Kyodo.

Starul tenisului nipon, Naomi Osaka, a declarat sâmbătă că aceste remarci provin de la un "ignorant".

Miercuri, guvernatoarea oraşului Tokyo, Yuriko Koike, a declarat că nu va asista la o reuniune cu toţi factorii responsabili ai Jocurilor Olimpice care va avea loc luna aceasta, pe fondul remarcilor lui Mori.

Lansată în urmă cu o săptămână, o petiţie online care îi invită pe responsabilii Jocurilor Olimpice să nu stea cu braţele încrucişate în legătură cu acest scandal a depăşit joi 146.000 de semnături.

Totodată, unul din sponsorii majori ai JO, gigantul auto Toyota, şi-a exprimat profundul dezacord pe marginea acestui subiect.

"Este foarte regretabil că anumite comentarii ale preşedintelui Comitetului de organizare Tokyo-2020 diferă de valorile pentru care pledează Toyota", conform unei scrisori date publicităţii de preşedintele director-general al grupului, Akio Toyoda.

Membrii Comitetului Executiv Tokyo-2020 se vor reuni vineri pentru a-şi "exprima opiniile asupra remarcilor făcute de Mori şi vor discuta viitoarele iniţiative ale Comitetului organizator în materie de egalitate de sexe", se arată într-un comunicat.