Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tratamentul pentru detoxificare în Iran: Tortură și umilire

detox_iran.png

Capturi dintr-un video care prezintă activitatea dintr-un centru de detoxificare din Iran
Image source: 
France24

Un videoclip apărut în 29 ianuarie pe platforma Telegram prezintă mai mulți bărbați obligați să înoate pe rând într-o piscină cu apă aproape înghețată, în timp ce alții sunt loviți cu bastoane. Nu este vorba de o închisoare, ci de un centru de dezintoxicare din Iran, unde astfel de practici sunt la ordinea zilei.

 

 

Videoclipul a fost filmat în data de 13 ianuarie în centrul de dezintoxicare Nourandishan, unde majoritatea dependenților au fost internați prin ordin judecătoresc. Acest centru este situat în Qalat, un sat la 45 km de Shiraz, în centrul Iranului. În 30 ianuarie, procurorul din Shiraz a anunțat arestarea a cinci bărbați care au legătură cu acest incident.

În imagini, se vede cum niște pacienți ai centrului sunt obligați să înoate într-o piscină cu apă foarte rece, în timp ce temperatura de afară este între -3 și 2 grade. De asemenea, se poate auzi cum cei loviți sunt insultați în persană. “Exact, este o altă lume aici, este Qalat”, comentează persoana care filmează.

Însă pe pagina oficială de Instagram a centrului nu este prezentată aceeași realitate.

“Dependeții de droguri sunt atât de abuzați, încât îndată ce termină tratamentul, revin la vechile obiceiuri.”

Violența este la ordinea zilei în centrele de dezintoxicare, explică corespondenta France24, Shamila P. (pseudonim), specializată în problemele dependenței de droguri. Aceasta cunoaște bine centrele de dezintoxicare din Iran.

Există mai multe tipuri de centre în Iran, însă le putem clasifica în două mari categorii: centre care funcționează legal și cele care funcionează ilegal. De fapt, diferența între cele două nu este atât de mare: centrele ilegale sunt mai ieftine și oferă servicii suplimentare. Un centru ilegal costă în jur de 26,40 euro/3 săptămâni, în timp ce un centru care funcționează legal costă peste 33,5 euro, în condițiile în care în Iran un salariu mediu este echivalent cu 70 euro. În general, famililor li se cere să plătească pentru patru luni, deoarece o perioadă mai scurtă nu e eficientă, după cum spun aceștia.

Aceste metode abuzive sunt obișnuite în toate tipurile de centre. Ceea ce vedem în unul din videoclipuri face parte dintr-o veche tradiție care spune că dacă un dependent de droguri e băgat în apă înghețată, organismul se detoxifică mai ușor. Lovituri, insulte – sunt lucruri obișnuite în acest tip de centre. Ceea ce este cel mai șocant, cred eu, e faptul că adesea, cei care comit astfel de fapte sunt chiar foștii dependenți de droguri.

Din punct de vedere legal, aceste centre ar trebui să angajeze medici, psihologi, dar de multe ori nu se întâmplă asta, sunt foarte mulți foști toxicomani care nu-și găsesc un loc de muncă altundeva. Nu v-aș surprinde dacă v-aș spune că succesul acestor centre este foarte moderat: dependenții de droguri sunt supuși unor astfel de abuzuri fizice și psihologice, încât mulți dintre ei se întorc la vechile obiceiuri, odată ieșiți de la reabilitare.”

În 2014, autoritățile din domeniul sănătății au confirmat decesul a cel puțin 39 de persoane care urmau un astfel de tratament, dar acestea au avut legătură cu „complicații din primele zile de detoxifiere”. Pentru centrele ilegale nu există statistici de acest fel.

Cu o săptămână înainte de apariția videoclipului, mass-media iraniană a raportat moartea unui dependent de droguri într-un centru, tot lângă Shiraz.

Jurnalista noastră continuă:

Putem lua în calcul și un aspect economic: în medie, se estimează că o persoană dependentă de droguri cheltuiește între 3,7 și 5,6 euro pe zi. Este mult mai mult decât costul unui tratament.

Pentru un dependent de droguri fără mijloace financiare sau pentru familia sa care nu are posibilități, centrele ilegale sunt singura soluție. În timp ce un centru legal cere pacienților să se aboneze la programul lor și nu acceptă persoane decât cu acordul lor, centrele ilegale nu pun această condiție. Iar atunci când un dependent refuză detoxificarea, familiile sunt de acord ca personalul centrului să vină să-l ia. Aceștia vin într-o dubiță, cu spray paralizant, electroșocuri și pur și simplu îl răpesc. Apoi este transferat la centru, de unde va ieși doar când se presupune că este vindecat.

Aceste cazuri de violență sau chiar de deces nu sunt investigate. Familiilor nu le pasă deloc de abuzuri, poliției nici atât, iar în centre, toxicomanii sunt învățați să nu vorbească despre ceea ce se petrece acolo.”

Pe 1 februarie, presa iraniană a raportat că un dependent a murit în timp ce era capturat și dus spre un centru ilegal.

Jurnalista noastră consideră, totuși, că unele centre oferă servicii adecvate, la prețuri accesibile, în general conduse de ONG-uri. Clinicile oferă și tratamente, dar de obicei foarte scumpe.

Heroină, opiu și amfetamină

Iranul este unul dintre cei mai mari producători de opiu, heroină și amfetamină din lume.

În fiecare an, poliția iraniană confiscă până la 800 tone de narcotice, cantități inegalabile în alte părți ale lumii. Conform statisticilor oficiale, aproximativ 4 milioane de iranieni (sau 3,3% din populație), au diverse probleme de dependență. Alcoolul, interzis oficial, nu este luat  în considerare în aceste calcule. Odată cu criza economică prin care trece țara, previziunile experților privind dezvoltarea consumului sunt pesimiste.

Din 1997, consumatorii de droguri nu se mai confruntă cu pedeapsa cu moartea în Iran. În schimb, traficanții sunt condamnați la moarte dacă dețin cel puțin 2 kilograme de heroină și 3 kilograme de droguri sintetice. Potrivit mai multor ONG-uri pentru drepturile omului, sute de oameni au fost executați în ultimele trei decenii pentru trafic de droguri.

 

Traducere de Diana Avram după reportajul France24