Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sute de infecții cu coronavirus în doar 4 zile de școală. La ce simptome trebuie să fie atenți părinții?

scoala.jpg

Image source: 
Le Monde.fr

De la redeschiderea școlilor, în 8 februarie, și până acum sute de copii și de profesori au fost confirmați ca fiind bolnavi de covid. Medicul Octavian Jurma spune că infectările s-au petrecut în vacanță și că se așteaptă ca numărul cazurilor să crească. "Nu avem ce face pentru că și dacă închidem școlile amestecul s-a produs". El explică ce simptome trebuie să urmărească părinții.

Ministerul Educației a anunțat joi seara că 244 de elevi și 329 de angajați din Educație au fost confirmați cu Covid din 8 februarie, când au fost redeschise școlile în sistem față în față. Incidența cumulată în rândul elevilor în cele 4 zile de la debutul semestrului II (1 caz de elev confirmat/10.000 elevi) este mult mai mică decât în rândul populației generale, precizează ministerul. A fost suspendată activitatea în 171 de clase.

Doar în 8 județe nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în rândul elevilor: Argeș, Brăila, Giurgiu, Neamț, Sibiu, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.

Subliniem încă o dată că, în sprijinul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Sars CoV-2, sunt de o importanță majoră triajul epidemiologic, menținerea copiilor simptomatici la domiciliu și anunțarea medicului de familie”, a mai transmis Ministerul Educației.
Și președintele Klaus Iohannis a avertizat joi că pandemia nu s-a terminat și a subliniat importanța respectării restrucțiilor: "Acum avem un motiv în plus: trebuie să le oferim școală, fizic, copiilor din România", spune președintele Klaus Iohannis.

Medicul Octavian Jurma spune că infectările s-au petrecut în vacanță și că se așteaptă ca numărul cazurilor să crească. El explică ce simptome trebuie să urmărească părinții subliniind că, de obicei, copiii fac forme ușoare, dar că boala e periculoasă pentru persoanele vulnerabile cu care aceștia intră în contact: bunici sau alți membri ai familiei care au și alte afecțiuni. Purtatea corectă a măștii, igiena mâinilor, aerisirea claselor și vaccinul sunt singurele metode de protecție, spune medicul Octavian Jurma:

Octavian Jurma: "Singurul lucru pe care îl putem face acuma este să testăm și să vaccinăm. Nu avem ce face pentru că și dacă închidem școlile amestecul s-a produs, deci dacă am fi avut poate o perioadă de două săptămâni de izolare după ce am revenit din vacanță sau un program de testare sau tot soiul de alte lucruri, dar acuma toate sunt scenarii <ce-ar fi fost dacă?>. Ce putem face acuma este testare și vaccinare".

Ce simptome ale copiilor pot indica o posibilă infecție cu SARS-COV-2

Octavian Jurma: "Orice simptom neobișnuit pentru copil, iar în cazul ăsta și dacă e o oarecare apatie pentru că este atât de puțin simptomatică boala la ei, încât poate să treacă complet nelijată dacă nu sunt atenți. Nu mănâncă bine, parcă doarme mai mult, mai apatic, asta-i un semn de întrebare care poate să ducă imediat la efectuarea unui test cu antigen rapid care să elimine suspiciunea".