Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creștină bătută și umilită de musulmani pentru că a spus că se va ruga pentru o bolnavă

pakistan.png

Asistenta medicală Tabitha Nazir Gill din Pakistan a fost bătută de colegii ei musulmani pentru că a spus că se va ruga pentru una din paciente
Image source: 
France24

O asistentă medicală de religie creștină de la o maternitate din Karachi, Pakistan, a fost bătută de un grup de colege de la locul de muncă, care o acuză de blasfemie. Atacatorii au făcut o plângere împotriva ei, în condițiile în care blasfemia este o infracțiune pedepsită cu moartea în Pakistan, unde religia de stat este Islamul.

Acest incident, unul dintre cele peste o mie de cazuri de blasfemie înregistrate din 1987, scoate în evidență utilizarea abuzivă a legilor privind blasfemia în Pakistan și rolul lor în incitarea violenței.

Un videoclip postat pe rețelele sociale la o zi după incident prezintă angajații Maternității Sobhraj din Karachi, Pakistan, lovind-o pe asistenta Tabitha Nazir Gill. Aceasta țipă: “Pleacă de aici”, în timp ce o voce din fundal îi spune să-și ceară scuze.

 

 

Echipa France 24 Observers a vorbit cu “Francis”, un preot local care o cunoaște pe Nazir Gill și care a fost prezent la spital la puțin timp după producerea incidentului. Numele acestuia a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.

”Tabitha tocmai îi spusese unei paciente că se va ruga pentru ea, întrucât urma să nască și era primul ei copil. De aici a început totul - asistentele care erau acolo s-au năpustit asupra ei. Ea a încercat din răsputeri să scape. A fugit dintr-o cameră în alta și s-a închis, dar celelalte au urcat pe fereastră pentru a deschide ușa. Odată ce au făcut-o, au început să o bată. Au târât-o de la al treilea etaj până la parter, pe scări.”

Francis ne spune că incidentul a fost plănuit și s-a produs după câteva luni de tensiuni între Tabitha Nazir Gill și colegii ei musulmani, care i-au cerut de mai multe ori să-și dea demisia și să se transfere la alt spital.

El e convins că tensiunea are la bază religiei femeii. Fiind creștină, mereu le spunea pacienților că se va ruga pentru sănătatea lor. Pe lângă slujba de asistentă, Tabitha Nazir Gill este cântăreață de gospel.

Spitalul este situat într-o zonă populată, așa că atunci când a țipat, toată lumea a ieșit pe străzi. Unii dintre ei au chemat poliția, iar femeia a fost salvată și dusă la secția de poliție. Nefiind găsită vinovată, a fost lăsată să plece.

Însă a doua zi, personalul spitalului și mai mulți clerici musulmani s-au dus la secția de poliție, au spus că femeia ”a vorbit împotriva profetului” și i-a convins pe polițiști să depună un raport FIR (un document pregătit de poliție atunci când primesc informații despre un posibilă crimă] cu acuzația de blasfemie - n.r.).

 

Traducere de Diana Avram după reportajul France24

Reportajul integral aici