Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Țintă atinsă – 15 milioane vaccinați anti-Covid la 15 februarie

vaccinare_anticovid.jpg

Vaccinare anti-Covid
Marea Britanie este lider european la vaccinarea anti-Covid
Sursa imaginii: 
Sky News

Peste 15 milioane de persoane din Marea Britanie au primit acum primul lor vaccin anti-Covid, ținta fixată de guvern. Prim ministrul Boris Johnson a descris aceasta drept o “etapă semnificativă”.

Ținta a fost atinsă la puțin peste două luni după ce prima inoculare a avut loc pe 8 decembrie 2020. Vaccinarea a fost oferită celor patru grupuri prioritare: persoanele de peste 70 de ani, persoanele extrem de vulnerabile cu comorbidități, rezidenții caselor de îngrijire și personalul medical și de asistență, care împreună au suferit 88% dintre decesele de Covid.

Vaccinarea va fi acum extinsă la cei peste 65 de ani și la cei vulnerabili din punct de vedere clinic între 16 și 64 de ani, urmând ca apoi până la sfârșitul lui aprilie să fie oferit vaccinul celor între 50 - 64 de ani, iar până în toamnă vaccinul să fie oferit tuturor adulților.

Nimeni nu se culcă pe lauri”, a spus premierul Johnson. "Mai avem un drum lung de parcurs. Și vor exista, fără îndoială, obstacole pe drum. Dar după tot ce am realizat, știu că putem merge mai departe cu mare încredere".

Duminică s-a ajuns la 15.062.189 de persoane care au primit acum o doză inițială de vaccin – dintre care 505.362 sâmbătă. Marea Britanie este lider european la vaccinare anti-Covid și pe locul trei în lume la rata de inoculare pe cap de locuitor după Israel și Emiratele Arabe Unite.

Alte 258 de persoane din Marea Britanie au murit în termen de 28 de zile de la testul Covid pozitiv, ridicând astfel numărul morților la 117.166. Raportările duminica sunt de obicei mai reduse din cauza weekend-ului.

De asemenea, au fost raportate 10.972 de cazuri noi de infectare, cel mai redus nivel zilnic din ultimele patru luni, aducând numărul total de infecții înregistrate la 4.038.078.

.“Programul de vaccinare al Serviciului Național de Sănătate (NHS) este cel mai mare și mai rapid din Europa - și din istoria serviciilor de sănătate - și asta se datorează abilităților, îngrijirii și muncii de-a susținute a fantasticului nostru personal, susținut de comunitățile locale, voluntari și forțele armate" a declarat directorul executiv al NHS, Sir Simon Stevens.

Marea Britanie administrează în prezent doze din două vaccinuri aprobate de autoritatea de reglementare a medicamentelor - Pfizer-BioNTech și cel dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca.

Un al treilea vaccin, produs de compania americană Moderna, a fost aprobat, dar nu se preconizează că va fi disponibil până în primăvară.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ