Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Starea de urgență în sănătate publică, prelungită în R.Moldova

poza_noua_medici.jpg

Sursa imaginii: 
chisinau.md

În R.Moldova, starea de urgenţă în sănătate publică se prelungește, până pe 15 aprilie. O decizie în acest sens a fost luată, luni, de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică(CNESP), în contextul în care situaţia epidemiologică rămâne a fi nefavorabilă. Au fost anunțate noi restricții. Între timp, autoritățile de la Chișinău nu exclud prezența noilor tulpini de coronavirus, apărute în mai multe state europene. Capitala, anunță autoritățile,”rămâne în continuare în alertă epidemiologică sporită, în condițiile în care, săptămâna trecută, s-a înregistrat o creștere bruscă a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus”.  

Pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2, CNESP vine cu noi restricții. Spre exemplu, activitatea centrelor comerciale va fi sistată, în zilele de week-end, începând cu 17 februarie. Din această zi  se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole. 

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și internațional, la 50 la sută din capacitatea de îmbarcare. Totodată, angajații autorităților administrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7:30 până la 16:00.

Să mai spunem că, autoritățile anunță că se păstrează ”regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instituțiile de învățământ”.

”Este posibil că tulpinile virulente din celelalte state au ajuns și la noi”

Potrivit șefei Direcției generale asistență socială și sănătate de la Chișinău, Tatiana Bucearschi, tot mai multe cazuri grave sunt înregistrate în capitală.”Este posibil că tulpinile virulente din celelalte state au ajuns și la noi. Astfel, este de responsabilitatea noastră să ținem la control răspândirea virusului. Infecția nu va ceda dacă populația se va relaxa, așa cum am observat în ultimele săptămâni și nu vom respecta măsurile de protecție impuse", a precizat Tatiana Bucearschi.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, susține că avem cea mai îngrijorătoare situație, practic jumătate din numărul zilnic de noi cazuri sunt anume în Chișinău.”Din nou suntem la limită cu paturile în spitalele municipale, chiar daca am activat, de vineri, cele 130 de paturi la Spitalul municipal de Ftiziopneumologie. În weekend, am ocupat aproape toate paturile la acest spital. Aceeași situație este și la celelalte spitale municipale care internează pacienți cu noul coronavirus. Paturile sunt toate ocupate, iar cea mai mare provocare rămâne cu disponibilitatea paturilor în secțiile de terapie intensivă”.

”Au fost activate 100 de paturi la Centrul COVID de la MoldExpo, inclusiv, 12 paturi de terapie intensivă. Spitale municipale dețin 50% din capacitatea de paturi Covid la nivel național și vedem că toate capacitățile de spitalizare sunt la ultima limită. Pe de altă parte, avem cheltuieli enorme, de milioane de lei în sistemul medical, iar cadrele medicale sunt epuizate deoarece activează de aproape un an în situație extremă”, mai afirmă Ion Ceban.

7.000 de lucrători medicali, imunizați în prima etapă a campaniei naționale de vaccinare

În R.Moldova, primele vaccinuri anti-Covid urmează să ajungă în următoarele zile. Campania națională de vaccinare va avea trei etape, iar prima va avea o durată de aproximativ 2 luni și ”va acoperi vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate al Republicii Moldova, a personalului și a beneficiarilor din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată”, afirmă coordonatorul campaniei de vaccinare, Ninel Revenco.

”Inițial, vor fi vaccinate aproape 7.000 persoane care activează în cadrul secțiilor de reanimare și ATI și în cadrul secțiilor spitalicești cu specific de tratament COVID-19. După aceasta, procesul de vaccinare va fi extins pentru aproximativ 53.000 de persoane, care activează în sistemul de sănătate. Ulterior, etapa I va cuprinde 1.500 de persoane care se numără printre personalul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată și 18.450 de beneficiarii ai acestora”, spune Ninel Revenco.

Etapa a doua de vaccinare va avea o durată de 3-6 luni. În această etapă, vor fi imunizate persoanele de peste 60 ani și cu comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar, lucrătorii din domeniul educației, personalul din cadrul serviciilor sociale. În ultima etapă va fi vaccinată populația generală care nu a fost imunizată în primele etape.

În total, în R.Moldova peste 170.000 de persoane s-au infectat cu coronavirus, iar 3.661 de cetățeni au decedat din cauza infecției. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre prelungirea stării de urgență în sănătate publică în R.Moldova