Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Benin: Ultimele vestigii ale arhitecturii afro-braziliene condamnate la dispariție (foto)

La Porto-Navo, capitala statului Benin, din vestul Africii, clădiri unice de patrimoniu, construite mai ales în secolul XIX, în stilul afro-brazilian de descendenți ai sclavilor sau ai traficanților portughezi de sclavi, dau încă mărturie despre istoria colonială a orașului. În cea mai mare parte abandonate, sau prost întreținute, ele sunt astăzi amenințate cu dispariția. Un student din Benin trage un semnal de alarmă internațional cu privire la soarta acestor bijuterii arhitectonice, un semnal care a fost recepționat și preluat de France24

Clădirea emblematică a orașului este Marea moschee, o copie a catedralei San Salvador din Bahia, Brazilia (foto sus)

Arhitectura afro-braziliană este o combinație între stilul baroc și cel local. Clădirile sunt construite din pământ uscat și tencuite cu ciment, ceea ce menține o temperatură acceptabilă la interior, în ciuda căldurii de afară, ferestrele sunt de inspirație persană și multe sunt ornate cu basoreliefuri.

În secolul 19 și în secolul 20 afro-brazilienii erau cei mai bogați și influenți oameni din oraș, dar cu timpul puterea lor a dispărut iar urmașii lor nu au mai avut resurse pentru a conserva clădirile.

În 2002 erau 446 astfel de clădiri de patrimoniu la Porto-Novo. După 10 ani peste o sută dintre ele erau deja în ruine sau fuseseră demolate din motive economice, mai ales imobiliare.

Foarte puține dintre clădirile de patrimoniu au fost reabilitate. Printre ele vila Ajavon (foto jos) care găzduiește Muzeul de artă contemporană din oraș.

 

Articolul integral realizat de France24 aici