Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 3.500 de români au ratat a doua doză de vaccin pentru că au făcut covid

vaccination-5884513_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, spune că aproximativ 3.500 de români s-au infectat cu noul coronavirus după prima doză de vaccin, astfel că nu s-au prezentat la rapel. El susţine că sunt "foarte puţine" cazuri de infectare după rapel. Răspunsul imun pe care îl oferă cele trei vaccinuri puse pe piaţă în Uniunea Europeană la acest moment se va menține "cel puţin" un an, precizează medicul.

Peste 3.500 de români care au făcut cel puțin prima doză de vaccin au făcut Covid-19, a anunțat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Există circa 3.500-3.600 de persoane care au dezvoltat infecția cu Sars-Cov-2 după prima doză, este de altfel principalul motiv pentru care aceste persoane nu s-au prezentat la doza de rapel, așa cum erau programate în platformă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a spus că numărul celor care au dezvoltat infecția după rapel este „foarte mic”. În opinia sa, numărul de persoane infectate după vaccinare reprezintă un procent mic având în vedere că aproape 700 de mii de persoane au fost deja imunizate.

Cât timp suntem protejați datorită anticorpilor obținuți în urma vaccinării?

Autoritățile estimează că răspunsul imun obținut prin oricare din cele trei vaccinuri existente se păstrează cel puțin un an, spune medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Avem date disponibile la opt luni care arată cât se poate de bine. Răspunsul imun se păstrează, ceea ce înseamnă că anticipăm o durată de cel puțin un an a acestui tip de răspuns imun. După cum știm, studiile care evaluează durata răspunsului imun se întind pe o perioadă de 24 de luni, ceea ce înseamnă doi ani. Această perioadă nu a fost aleasă întâmplător pentru că se anticipează chiar o durată a răspunsului imun care depășește această perioadă, dar avem nevoie de mai mult timp pentru a culege date și pentru a veni cu dovezi”, a răspuns Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă se referă la toate cele trei tipuri de vaccin, medicul a spus că datele sunt similare.