Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu i-a retras lui Vlad Plahotniuc distincția ”Ordinul Republicii”

plaha_5.jpg

Fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, ex-prim-vicepreședinte al Parlamentului R.Moldova
Sursa imaginii: 
Facebook/Vlad Plahotniuc

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a semnat, joi, un decret prin care i-a retras fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, ex-prim vicepreședinte al Parlamentului, distincția “Ordinul Republicii”.

 În opinia Maiei Sandu, “o persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”.“Această distincție a fost acordată cu încălcarea procedurii și a normelor legale, și anume a Regulamentului despre modul de propunere pentru decorarea cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi de înmânare a lor. Propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea Organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede partidele politice printre subiecții care pot face propuneri cu privire la decorarea cu distincții de stat”, susține Maia Sandu.

Plahotniuc a fugit din țară în iunie 2019, la scurt timp după schimbarea puterii de la Chișinău, iar în prezent nu se știe cu exactitate unde se află.

Amintim că, la 29 octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a anunțat că ex-liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc este dat în căutare internațională și interstatală. Plahotniuc nu s-a prezentat în fața procurorilor atunci când a fost citat. Politicianul este suspectat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii au cerut și mandat de arestare pe numele fostului lider democrat.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre decretul semnat de președintele moldovean privind retragerea distincției lui Vlad Plahotniuc