Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Florile comestibile – o afacere de succes în Tunisia

flori_comestibile.png

Sonia Ibidhi gustă una din florile pe care le cultivă
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Sonia Ibidhi, o fostă jurnalistă tunisiană de 42 de ani care s-a reprofilat în ultimii ani pe agricultura organică, cultivă flori comestibile și spune că este surprinsă de succesul neașteptat de care produsele sale se bucură atât în țara ei cât și la export.

Limba-mielului, o floare în formă de stea care are gust asemănător cu cel de castravete, flori de arpagic și Nasturium, o floare cu galben și portocaliu care are gust de ridiche, sunt câteva dintre florile cultivate de Sonia.

”Mă gândeam că florile vor merge mai mult la export, dar există un interes foarte mare și pe piața locală, cererea este în creștere, mai ales din partea marilor hoteluri”, spune ea.

Tunisienii foloseau și până acum flori în gastronomia lor, petalele de trandafiri și lavanda fiind printre ingredientele pentru cuscus de exemplu.

Dar florile proaspete, care se folosesc pentru mai multe feluri de mâncare, de la supe până la salate, sunt o noutate.

La hotelul de lux din Gammarth, în apropiere de Tunis, șeful bucătar Bassem Bizid folosește Nasturium pentru fish tartar iar violetele pentru diverse garnituri.

Sonia și-a lansat afacerea în 2019 și a făcut mari sacrificii pentru ea. A trebuit să-și vândă mașina, să ducă o muncă grea de lămurire cu autoritățile și cu birocrația și multe altele. Acum plătește un impozit de 1400 de dinari (cca 520 de dolari) pentru cele 5 hectare de teren pe care cultivă florile.

Pentru menținerea profitului cultivă tot aici și cășuni, dar recent autoritățile i-au transmis că asta nu face parte din contractul de închiriere a terenului...

Reportajul realizat de AFP integral aici