Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu ce frici se întorc copiii la școală

După ce au făcut luni de zile șoală online, elevii spun că au emoții legate de teste, teze și examane naționale, dar și că le este teamă că s-ar putea îmbolnăvi - ei sau cineva drag din familie. De asemenea, unii dintre ei se tem de posibilitatea de a nu fi înțeles bine materia predată în sistem online, arată un studiu făcut de Asociația Proacta EDU.

În timpul școlii online, cei mai mulți copii s-au confruntat cu probleme de concentrare și anxietate, iar cea mai mare frică a fost să nu piardă pe cineva drag. Asta relevă o cercetare făcută de Asociația Proacta EDU în perioada 3-15 februarie 2021 în rândul a 930 de elevi din clasele V-IX.

  • 53% dintre elevi s-au plâns de probleme de concentrare, iar peste 19% de anxietate
  • 37% dintre respondenți spun că le-au lipsit cel mai mult prietenii, iar 30,1% interacțiunea fizică din timpul școlii
  • aproape 40% dintre elevi spun că cea mai mare frică în această perioadă a fost aceea de a nu pierde pe cineva drag
  • peste 25% s-au temut că vor claca în fața emoțiilor puternice

Acum, odată cu redeschiderea școlilor, elevii spun că au emoții legate de teste și teze, iar unii se tem de posibilitatea de a nu fi înțeles bine materia, explică psihologul Marilena Gheorghiță. În acest context, Asociația Proacta EDU lansează campania „Ne revenim la școală”, de conștientizare a nevoilor elevilor, în acest proces al tranziției de la online la sala de clasă. Astfel, suportul psihologilor și psihoterapeuților este pus la dispoziția școlilor.