Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Facebook, în „război” cu Australia. Dacă pierde, gigantul ar putea fi atras în zeci de alte confruntări similare

Compania Facebook a blocat, joi dimineață, accesul utilizatorilor australieni la ştiri pe platforma sa, ca răspuns la un proiect de lege care prevede că giganţii tehnologici trebuie să plătească pentru conţinutul informativ. Pe scurt, toate paginile de Facebook ale site-urilor de ştiri globale şi locale erau indisponibile la primele ore. Guvernul australian a criticat ferm acţiunea, spunând că demonstrează „imensa putere de piaţă a acestor giganţi digitali”.

Australienii obișnuiți să își ia informațiile de pe paginile de Facebook ale marilor instituții mass-media au avut surpriza să afle, joi dimineață, că toate aceste pagini erau indisponibile.  Și anumite pagini ale autorităților au fost blocate, inclusiv poliţia şi serviciile de urgenţă, însă Facebook a spus ulterior că aceasta a reprezentat o greşeală, relatează BBC, preluat de News.ro.

Nu același a fost răspunsul când publicațiile au cerut la rândul lor explicații din partea companiei. Reprezentanți ai Facebook au declarat că liderii platformei de socializare au apelat la această măsură nemaiîntâlnită până acum la o scară atât de mare, ca semn de protest față de  un proiect de lege dezbătut în Australia care prevede că giganţii tehnologici, printre care și Facebook, trebuie să plătească pentru conţinutul informativ pe care îl primesc de la instituțiile mass-media.

Explică factorii care au generat această situație și implicațiile ce pot rezulta Orlando Nicoară, specialist în mediul online. Ascultă:

La scurt timp după ce Facebook a decis să blocheze toate paginile deținute pe platforma sa de instituțiile mass-media, Guvernul australian a criticat ferm acţiunea, spunând că demonstrează „imensa putere de piaţă a acestor giganţi digitali”.

Liberalul Josh Frydenberg a spus că blocarea accesului la informaţii are „un impact uriaş asupra comunităţii”. El a subliniat că guvernul este hotărât să adopte legea. „Cred că acţiunile Facebook sunt inutile şi greşite”, a conchis Frydenberg.

Mulți dintre australieni au criticat acţiunea companiei. Unii au subliniat faptul că Facebook reprezintă un mod esenţial de a primi informaţii, actualizări privind pandemia şi situaţiile de urgnţă din ţară, în timp ce alţii s-au arătat îngrijoraţi de faptul că dezinformarea va circula acum liber pe platformă.

Președinte Active Watch, Mircea Toma, spune că este pus în discuție unul dintre pilonii democrației: pluralismul mass-media. El remarcă faptul că Facebook deține o poziție de monopol în sectorul informației pentru că mulți utilizatori aleg să își ia informațiile de pe această platformă. Lucrurile ar trebui mult mai clar stabilite din punct de vedere legislativ, crede Mircea Toma. Ascultă:

Trebuie  reamintit că, recent, Facebook, dar și Google s-au opus legii în cauză pentru că, spun reprezentanţii lor, nu reflectă modul de funcţionare a internetului şi „sancţionează” inechitabil platformele lor.

Spre deosebire de Facebook, Google a semnat, însă, acorduri de plată cu trei entităţi media majore din Australia. Acţiunea Facebook a venit la câteva ore după ce Google a fost oficial de acord să plătească o anumită sumă companiei News Corp a lui Rupert Murdoch pentru conţinutul de pe site-urile de ştiri pe care le deţine.

Rămâne de văzut cum va acționa în final Facebook, pentru că, „dacă cedează presiunilor în Australia, platforma s-ar putea confrunta cu un val de contestări similare în întreaga lume”, spune specialistul în mediul online Orlando Nicoară. Ascultă:

În concluzie, autorităţile australiene au explicat că legea pusă în discuție are scopul de „a echilibra balanţa” profiturilor între giganţii tehnologici şi entităţile media. Asta, în condițiile în care din fiecare 100 de dolari australieni cheltuiţi pe reclamă în media australiene astăzi, 81 de dolari australieni merg către Google şi Facebook, aceste companii încasând practic sume uriașe numai pentru că retransmit informațiile venite din mass-media.

Facebook a explicat la rândul său că nimeni nu obligă instituțiile mass media să își promoveze conținutul pe platforma Facebook, gigantul tehnologic susținând că de fapt i-a ajutat pe publisherii australieni să câştige peste 400 de milioane de dolari australieni anul trecut prin referinţe, în timp ce câştigul platformei din ştiri ar fi minim, după cum susțin reprezentanții Facebook de pe continentul australian.

Ascultă materialul integral:

 
„Războiul” dintre Facebook și statul australian