
Social
Ruinele bisericilor bizantine din Iordania - o șansă nesperată pentru refugiații sirieni
siria.png

Lucrătorii câștigă între 12,5 și 15 dinari iordanieni pe zi (echivalentul a 18-21 de dolari), în funcție de aptitudini și calificare iar hrana și transportul sunt gratuite, în această țară în care rata șomajului atinge 23%, se precizează în reportajul AFP, preluat de rfi.fr.
Localnicii și refugiații lucrează cot la cot printre ruinele bisericilor în cadrul acestui proiect care își propune redescoperirea și protejarea valorilor de patrimoniu, dar și lupta cu sărăcia.
Se lucrează în special la restaurarea mozaicurilor caracteristice construcțiilor din acea vreme.
Foto: wondermondo.com
”Nu cred că în afară de Iordania mai există vreo țară în lume în care să se fi păstrat atât de multe mozaicuri din epoca bizantină”, spune expertul italian Franco Scirolli.
În zonă există nu mai puțin de 32 de biserici bizantine, din care doar ruinele a șase sunt vizibile. Una dintre acestea este biserica Sfântul Gheorghe, construită în anul 230 era noastră, considerată una din cele mai vechi biserici bizantine din lume.
Foto: wondermondo.com
Ruinele celorlate 26 de biserici sunt încă îngropate în pământ, așa că muncitorii au ce lucra!
Rihab se află la 70km nord de capitala Aman și la cca 35km de granița cu Siria.
Pentru sirianul Walid al-Awad (45 de ani), tată a șase copii, care și-a pierdut casa din Daraa în timpul războiului din Siria, în 2012, proiectul este o șansă nesperată: ”M-a salvat din punct de vedere financiar și în plus câștig și o experiență importantă. Sunt mândru că fac parte din acest proiect”, spune el.
Abandonate în cursul secolului IX era noastră, ruinele bisericilor din zonă au fost redescoperite în 1999.
Reportajul integral aici