Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expatriați în Belgia: statut normal pentru vaccinarea anti Covid19

vaccin UE

Belgia este țara europeană cu cel mai mare număr de expatriați având în vedere zecile de mii de funcționari internaționali și de diplomați aflați în post la Bruxelles. Toți aceștia sunt în mare parte asimilați calendarului belgian de vaccinare împotriva Covid19, pe bază voluntară. 

Cele câteva zeci de mii de funcționari europeni, agenți NATO, diplomați aflați în post la Bruxelles și personalul ambasadelor și misiunilor diplomatice pot teoretic să primească dozele de vaccin în Belgia. 

Diplomații au acces la strategia de vaccinare belgiană dacă statutul lor este recunoscut de ministerul belgian al afacerilor externe și dacă doresc să se vaccineze. Ei sunt eligibili pentru vaccin începând cu luna martie, ne spune centrul federal de informații. 

Mai clar, cum în martie debutează faza 1b a vaccinării, aceasta este deja posibilă pentru diplomații cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani și prezentând riscuri de sănătate de tip diabet, astm, hipertensiune și altele sau pentru cei de peste 65 de ani. 

Pentru ceilalți, vaccinul poate fi administrat în câteva luni, în faza a doua a vaccinării (adulți de peste 18 ani), așa cum este ea prevăzută în Belgia. 

In general, diplomații sunt asimilați calendarului pus în practică de regiunea Bruxelles Capitale, care poate fi diferită de cea valonă sau flamandă. 

In ceea ce-i privește pe funcționarii NATO și pe cei europeni, asimilarea lor în programul de vaccinare belgian este posibilă doar dacă ei au reședința în Belgia. Dacă acesta este cazul, ei vor fi asimilați, pe bază voluntară, regiunii lor de reședință: Flandra, Valonia sau Bruxelles. 

In total, NATO și UE numără peste 50.000 de funcționari , dar nu toți sunt rezidenți. Cât despre ambasade sau misiuni diplomatice, acestea sunt în numar de 385 iar numărul diplomaților recunoscuți ca atare în Belgia se ridică la câteva mii. 

UE va amenaja propriile-i centre de vaccinare, dar va respecta calendarul regiunilor belgiene, spune Comisia Europeană care subliniază că funcționarii europeni nu vor avea prioritate față de populația belgiană. 

NATO care numără 4500 de angajați și personal auxiliar la Bruxelles va amenaja de asemenea propriile centre de vaccinare. Aceștia sunt funcționari internaționali, personalul militar și funcționarii agențiilor NATO. Schema de vaccinare cuprinde și personalul misiunilor diplomatice la NATO ca și personalul auxiliar care are acces la sediul NATO din Bruxelles.

 

Diferența față de UE este că și familiile personalului NATO vor putea fi vaccinate în Belgia, dar nu în centrul organizat de Alianță, ci în spitalele belgiene. 

Toate aceste informații, disponibile la nivel federal, nu au fost comunicate oficial funcționarilor internaționali sau diplomaților. Majoritatea au primit informații vagi pâna în acest moment și din câte știm niciunul nu a fost vaccinat în Belgia. 

Calendarul belgian se află acum în faza 1a în care vaccinurile sunt administrate bătrânilor din spitale și aziluri și personalului medical. 

Campania de vaccinare a populației belgiene a fost lansată în 5 ianuarie și conform institutului de sănătate publică Sciensano, pâna în 16 februarie 2021 un sfert din persoanele de peste 84 de ani primiseră două doze de vaccin. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan