Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou convoi românesc, în R.Moldova. Aurescu: Gestul dovedește consecvență și dorința sinceră de a sprijini moldovenii

camioane_pnam.jpg

Un nou ajutor umanitar, oferit de România, a ajuns în R.Moldova
Sursa imaginii: 
Presedinte.md

13 camioane cu ajutor umanitar din România au ajuns, vineri, în R.Moldova. De această dată, convoiul românesc cu echipamente medicale și de protecție pentru combaterea pandemiei de COVID-19, a fost întâmpinat în Piața Marii Adunări Naționale și nu la marginea orașului, sub un pod, cum s-a întâmplat primăvara trecută, când ceremonia a fost organizată de socialiști. Aflat vineri la Chișinău, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a menționat că România consideră R.Moldova o prioritate absolută de politică externă.”Gestul de astăzi dovedește consecvența noastră, dar și dorința sinceră și dezinteresată de a sprijini pe toți cetățenii Republicii Moldova în momentele cele mai grele”, a menționat Aurescu.

”Astăzi, venim cu echipamente medicale de aproape 2,3 milioane de euro, care urmează tranșei de ajutor adusă în prima săptămână din ianuarie, prin grija Ministerului Apărării Naționale român. De asemenea, doresc să evidențiez susținerea de care se bucură în prezent Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene și care s-a materializat prin asistența consistentă oferită în lupta împotriva COVID-19”, a mai spus Bogdan Aurescu, la Chișinău.

Totodată, oficialul român a mai afirmat că cele 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100.000 de măști pentru personalul medical, 100.000 de combinezoane și 100.000 de mănuși, în valoare de peste 2 mln de euro, vor continua să ajute la salvarea unor vieți și la gestionarea cât mai eficientă a pandemiei în Republica Moldova.

De partea sa, președinta R.Moldova, Maia Sandu, a spus că ”suntem recunoscători României pentru acest ajutor gratuit în valoare de peste două milioane de euro, ajutor umanitar care va ajunge în spitalele noastre, pentru medici, lucrători medicali și pentru pacienți”.

”Îi mulțumesc României în numele meu și în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova pentru sprijinul constant, pentru asistența în lupta cu pandemia, pentru susținerea intereselor țării noastre la nivelul Uniunii Europene. Îi mulțumesc României că ne este alături. În aceste vremuri grele pentru toate țările lumii, să oferi ajutor altei țări este o dovadă clară de prietenie și solidaritate”, a punctat șeful statului.

Cu ajutorul României, cu ajutorul Uniunii Europene, mai spune Maia Sandu, ”vom reuși să combatem acest virus. Republica Moldova nu este singură. Țara noastră are mulți prieteni și mă bucur să putem consolida aceste parteneriate în beneficiul cetățenilor noștri”.

 

Să spunem că, zeci de unioniști, cu drapele tricolore, au venit în centrul capitalei pentru a mulțumi României pentru ajutorul acordat. 


Sursa imaginii: 
Anticoruptie.md

Acest ajutor, acordat inclusiv prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă, se înscrie pe linia acțiunii constante a României în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19 și este acordat în implementarea pachetului consistent de sprijin anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale la Chișinău, la 29 decembrie 2020.

Amintim că, în luna mai 2020, 20 de camioane cu ajutor umanitar din România au ajuns la Chișinău. Socialiștii au decis atunci să întâmpine convoiul la ieșirea din oraș, sub un pod, și nu în centrul capitalei, așa cum și-au dorit cetățenii, dar și Ambasada României în R.Moldova. Decizia guvernării socialiste a fost criticată dur de politicienii moldoveni.    

Referindu-se la cele 200.000 de doze de vaccin, promise de România, Bogdan Aurescu a menționat că sunt depuse eforturi pentru realizarea acestei donații de vaccinuri și are încrederea că acest demers va fi inițiat cât mai curând.  

 
Un reportaj de Valeria Vițu