Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asociația Accept: În România acceptarea socială a persoanelor LGBT și transgender este pe o pantă ascedentă

pride_2019.jpg

Marșul Bucharest Pride 2019
Image source: 
Jeremy Wizard

Curtea Constituțională a României a dat două decizii importante în ultima perioadă prin care recunoaște viața de familie pentru cupluri de același sex și existența juridică și factuală a persoanelor transgender. Teodora Ion Rotaru, Asociația Accept: Persoanele transgender nu pot fi eradicate prin pixul Parlamentului României.

 

Cu un discurs homofob și transfob tot mai răspândite în rândul politicienilor europeni, persoanele LGBT și transgender sunt văzute ca țapi ispășitori în țările din Europa de Est pentru a atrage atenția populației de la modul precar în care este gestionată pandemia arată un raport al ILGA Europe. ââ

La RFI Teodora Ion Rotaru recunoaște această tendință însă subliniază faptul că în România acceptarea socială a persoanelor LGBT și transgender este pe o pantă ascendentă, iar evoluția drepturilor în instanță este susținută de Curtea Constituțională prin decizii importante date în ultimele trei luni.

"Justiția conduce procesul de clarificare și reglementare a drepturilor persoanelor LGBT în România. Parlamentul și Guvernul au obligația să implementeze acum deciziile CEDO", spune Teodora Ion Rotaru, directoare executivă la Asociația Accept. 

 

 
Asociația Accept: În România acceptarea socială a persoanelor LGBT și transgender este pe o pantă ascedentă