Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus UK: Tuturor adulților li se oferă vaccinul până la 31 iulie

centru_vaccinare_uk.jpg

Centru de vaccinare în Londra
În Marea Britanie peste 17 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin anti-Covid
Sursa imaginii: 
Sky News

Prim ministrul britanic Boris Johnson a promis că tuturor adulților din Marea Britanie le va primi prima doză de vaccin împotriva Coronavirus până la sfârșitul lunii iulie. Peste 17 milioane de persoane au primit prima doză de la lansarea vaccinului anti-Covid în Marea Britanie în decembrie 2020.

Premierul Johnson a spus că vrea acum ca programul “să meargă mai departe și mai repede”. El a spus că termenul iulie ar permite persoanelor vulnerabile să fie protejate “mai devreme” și ar contribui la ușurarea în continuare a normelor de carantină în întreaga țară.

Directorul executiv al Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Anglia, Sir Simon Stevens, a spus că există “semne timpurii” că lansarea vaccinului contribuie la scăderea internărilor în spitale.

Premierul Johnson urmează să aibă o ședință finală cu miniștrii principali, înainte să stabilească “foaia de parcurs” completă a ieșirii din carantină luni 22 februarie.

Ținta precedentă a guvernului a fost de a oferi tuturor adulților prima doză până în septembrie. Noul plan înseamnă că, până la 15 aprilie, tuturor adulților în vârstă de 50 de ani și peste, precum și persoanelor mai tinere cu comorbidități care le pun la risc mai mare, ar trebui să li se ofere o doză de vaccin.

Cu toate acestea, ordinea de prioritate la vaccinare pentru cei sub 50 de ani nu a fost încă enunțată de Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI).

Marea Britanie este lider european la rata de vaccinare anti-Covid și pe locul trei în lume după Israel și Emiratele Arabe Unite. 

Lansarea mai rapidă a vaccinului va spori probabil așteptările - și presiunea - pentru o ieșire de mai rapidă din carantină în Anglia (unde locuiește aproape 85% din populația UK), dar guvernul este încă prudent. .

Este puțin probabil ca restricțiile fie ușurate înainte de 8 martie, dată la care guvernul speră să readucă toți copiii în școli. Premierul Johnson a spus de multă vreme că aceasta este prioritatea sa principală. Dar este totuși probabil ca de la acea dată să se introducă o mică modificare pentru a permite oamenilor să se întâlnească cu o altă persoană în aer liber în scopuri sociale, mai degrabă decât doar pentru exerciții fizice.