Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valul 3 al epidemiei covid - "până la tavan" dacă grăbim relaxarea și nu testăm - interviu

corona-5455154_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay

Tulpina coronavirusului descoperită în Marea Britanie va cauza un al treilea val al epidemiei în România. "Pe la mijlocul lunii martie vom începe să vedem o creștere a numărului de cazuri", spune Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai. Pentru a evita un număr uriaș de infectări, care ar risca să copleșească sistemul medical, el recomandă introducerea testelor rapide gratuite în farmacii, cabinete stomatologice sau la medicul de familie. Primarilor care "mârâie" și cer relaxări profesorul clujean le transmite că "fiecare relaxare înainte de creștere va duce la măsuri severe post-creștere".

Peste 1.600 de noi cazuri de covid au fost înregistrate de ieri și până azi în România. Mai mult de un sfert dintre acestea (455) sunt în Capitală. Incidența e în creștere în București de la începutul acestei luni, iar din 14 februarie rata de infectare a trecut de 2 la mie, ajungând luni la 2,36. Tot în Capitală au fost identificate și cele mai multe infectări cu tulpina britanică a coronavirusului.
Autoritățile iau în calcul posibilitatea apariţiei unui al treilea val al epidemiei în România, cauzat tocmai de această tulpină, care este mult mai contagioasă. Potrivit lui Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, numărul de cazuri riscă să crească citez  "până la tavan". Ca să nu ajungă într-o situație epidemiologică asemănătoare cu cea a Portugaliei, Marii Britanii sau Irlandei, România ar trebui să testeze mult mai mult și să nu se grăbească să relaxeze restricțiile.

"Mi se pare obscen că, într-o situație de epidemie națională, cetățenii, ca să își confirme dacă sunt infectați sau nu, trebuie să își plătească singuri testul. Nu mi se pare normal așa ceva. Testele ar trebuie să fie aplicate inclusiv în farmacii, cabinete stomatologice, peste tot, aplicate de către profesioniști care știu să recolteze corect proba și care vor raporta ulterior toate cazurile. În momentul de față avem o mulțime de cazuri care sunt sub nivelul mării. Oamenii își cumpără testele, se testează acasă, fie nu bagă destul de adânc bețișorul în nas și testul e fals negativ și se relaxează, sau e pozitiv, caz în care iau decizia să se izoleze ei singuri și noi habar nu avem. Nu facem anchetă, nu identificăm contactele lor. Dacă am face testele gratuite pentru toată lumea și raportate toate cazurile respective am avea o idee mai clară".