Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clopotele au bătut de 500 de ori la Washington pentru a-i onora pe cei 500.000 de americani morți din cauza COVID-19

catedrala.jpg

Clopotele au bătut de 500 de ori la Catedrala Națională din Washington pentru a onora cei 500.000 de morți.
Sursa imaginii: 
cathedral.org

Statele Unite au depășit luni pragul de 500.000 de decese cauzate de COVID-19, la puțin peste un an de când epidemia de coronavirus a făcut prima victimă pe teritoriul american. Clopotele au bătut de 500 de ori la catedrala din Washington pentru a-i onora pe morți. Numărul americanilor ucişi de Covid-19 este mai mare decât bilanţul deceselor înregistrate de SUA în Primul Război Mondial, în al Doilea Război Mondial şi în războiul din Vietnam laolaltă.

Președintele Joe Biden a ordonat arborarea drapelului SUA în bernă pe clădirile și proprietățile publice până vineri la apusul soarelui.

„Cu această ocazie solemnă, reflectăm asupra pierderii lor și asupra celor dragi rămași în urmă”, a spus Biden. „Noi, ca națiune, trebuie să ne amintim de ei, astfel încât să putem începe să ne vindecăm, să ne unim și să acționăm ca o singură națiune pentru a învinge această pandemie.”

SUA a înregistrat peste 28 de milioane de cazuri COVID-19 și 500.264 de vieți pierdute până luni după-amiază.

Aproximativ 19% din totalul deceselor globale provocate de coronavirus în lume au avut loc în Statele Unite, o cifră supradimensionată, dat fiind că națiunea reprezintă doar 4% din populația planetei.

„Acesta este cel mai rău lucru care i s-a întâmplat în ceea ce privește sănătatea națiunii în ultimii 100 de ani”, a declarat

Performanța slabă a țării reflectă lipsa unui răspuns național, anul trecut, când administrația fostului președinte Donald Trump a lăsat în mare parte statele să facă față celei mai mari crize de sănătate publică dintr-un secol, președintele fiind adesea în conflict cu proprii experți în sănătate.

În 2020, virusul a eliminat un an din speranța medie de viață din Statele Unite, cel mai mare declin de după cel de-al doilea război mondial.

Însă în ciuda pragului sumbru, cazurile noi de COVID-19 din Statele Unite scad pentru a șasea săptămână consecutivă. Experții în sănătate avertizează, totuși, că variantele de coronavirus descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia ar putea dezlănțui un alt val care ar putea să inverseze tendințele pozitive recente.

Președintele Biden le-a cerut americanilor să poarte în continuare măști, să păstreze distanțarea socială și să se vaccineze.