Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Temerile legate de vaccinul Astra Zeneca și posibilele lor consecințe

După cum relatează revista germană Der Spiegel, într-un amplu documentar, informațiile potrivit cărora vaccinul AstraZeneca este mai puțin eficient decât cele de la BioNTech și Moderna au alimentat rezerve pe scară largă.

Totuși, mulți experți germani de frunte în domeniul sănătății spun că au încredere în acest produs și că acesta rămâne un instrument cheie în lupta împotriva COVID-19.

Dar ce spun scepticii? Într-un interviu acordat ziarului Rheinische Post, chiar Frank Ulrich Montgomery, președintele Asociației Medicale Mondiale, a declarat că practic vaccinul reprezintă a doua opțiune.

El crede că persoanele cu un risc mai mare de infecție precum personalul medical ar trebui să primească vaccinuri mai eficiente.

Declarații de genul acesta au un efect viral pe internet. Ca atare, nu este deloc surprinzător faptul că unii oameni nu se mai prezintă la programări pentru a primi vaccinul AstraZeneca. O sincopă care se adaugă celor generate de întârzierea livrărilor de către firmele producătoare.

Astfel, planul cancelarului Angela Merkel de a oferi fiecărei persoane din Germania un vaccin până în septembrie poate fi pus în pericol, atrage atenția Der Spiegel.

Dar care e problema cu Astra Zeneca?

Studiile preliminare au arătat o eficiență de 60% a vaccinului după administrarea a două doze. Acest lucru poate fi descurajant, mai ales în comparație cu BioNTech și Moderna, care au ajuns la aproximativ 95%.

Totuși, aceste procente nu indică, așa cum s-ar putea crede, proporția persoanelor la care vaccinul funcționează și la care nu.

De fapt, este vorba despre șansa de a evita îmbolnăvirea în comparație cu persoanele nevaccinate. Acesta este considerentul de bază pentru orice calcul al riscului.

Iar acest risc nu este de 100%, chiar și fără vaccin. Nu orice persoană infectată se îmbolnăvește; în multe cazuri, virusul rămâne nedetectat. Deci, dintr-o dată, acest procent de 60% nu mai pare chiar atât de redus.

În plus, spre deosebire de BioNTech și Moderna, vaccinul AstraZeneca nu trebuie transportat la temperaturi extrem de scăzute și în curând va fi posibilă administrarea acestuia în cabinetele medicale obișnuite, ceea ce constituie un mare avantaj, în perspectiva unei vaccinări pe scară largă.

Privit obiectiv, vaccinul AstraZeneca se arată capabil să încetinească pandemia, indiferent dacă este administrat șoferilor de autobuz, casierilor sau asistenților medicali.

 

Și, de fapt, ceea ce îi îngrijorează pe experți sunt mutanții virusului. Mai mult cel din Africa de Sud decât mutantul britanic, dar și alte variante care pot apărea. Încă nu este clar modul în care vaccinurile aprobate până acum vor funcționa împotriva mutațiilor.

Astfel că unii experți germani recomandă o a treia cale: vaccinurile cu proteine. Marele lor avantaj este că pot fi administrate de mai multe ori, probabil fără a-și pierde eficacitatea și cu mari șanse de a fi tolerate de organismul uman.

Două companii farmaceutice, Novavax și Sanofi / GlaxoSmithKline, dezvoltă aceste vaccinuri proteice de luni de zile. Însă niciunul nu a fost autorizat până acum în Uniunea Europeană.

Până la urmă, toate acestea ne spun că și pe tărâm vaccinal, lupta împotriva virusului este plină de întorsături și neprevăzut. Ceea ce nu justifică nici miturile, nici falsele afirmații.

 
Eurocronica din 23 februarie 2021