Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Campionatul Mondial de Fotbal 2022 a făcut 6000 de victime în rândul migranţilor, în Qatar

qatar.jpg

Sursa imaginii: 
AFP PHOTO

Peste 6000 de muncitori au murit, din 2010 până în prezent, pe şantierele stadioanelor din Qatar construite pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2022.

Ziarul Belgian "La Derniere Heure" scrie că victimele, care lucrau la construcţia stadioanelor sau în infrastructură, ar fi din India, Bangladesh, Nepal, Pakistan şi Sri Lanka. La rândul său, The Guardian precizează că numărul morţilor este cu mult peste 6.500, deoarece doar cele cinci ţări menţionate păstrează evidenţe. Publicaţia aminteşte că în Qatar, la construcţia stadioanelor, au fost angajaţi mulţi muncitori din Filipine şi Kenya, state unde nu se se ţine evidenţa angajaţilor de peste hotare. În schimb, reprezentanţii guvernului din Qatar spun că majoritatea lucrătorilor migranţi au murit din cauze naturale, însă date certe nu există deoarece nu s-au efectuat autopsii. Conform datelor oficiale publicate, Guvernul de la Doha a menţionat că în jur de 2 milioane de muncitori străini lucrează în Qatar.

Într-un raport publicat în vara anului trecut de Human Rights Watch se precizează că muncitorii imigranţi din Qatar sunt în continuare exploataţi de angajatori, care îi ameninţă cu expulzarea, nu le virează salariul sau nu îl plătesc integral. Abuzurile persistă, deşi Qatarul s-a angajat să reformeze legislaţia muncii, ce face obiectul a numeroase critici referitoare la condiţiile de muncă ale imigranţilor, mai ales pe şantierele Campionatului Mondial 2022. Muncitorii imigranţi reprezintă peste 90% din cele 2,75 milioane de locuitori ai Qatarului. Printre măsurile luate de Doha se numără un sistem electronic de protecţie a salariilor, menit să le detecteze pe cele neplătite. Eficacitatea acestuia a fost afectată de numeroasele cazuri în care marile companii nu au plătit salariile.

Qatarul este una din puţinele ţări ce ar urma să înregistreze un excedent bugetar în 2020, potrivit unor previziuni, însă pandemia de coronavirus a afectat economia şi numeroşi angajatori nu-şi pot plăti angajaţii, notează Agerpres.