Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria și-a schimbat strategia de vaccinare. Este aceasta calea spre succes?

vaccin_bulgaria.jpg

Ministrul bulgar al sănătății, Kostadin Angelov, primește o doză de vaccin, ianuarie 2021
Image source: 
euractiv.com

Bulgaria și-a schimbat politica de vaccinare: dacă până acum, cele mai expuse grupuri aveau prioritate, vaccinul este de acum accesibil tuturor.

Până în prezent, campania de vaccinare a fost lentă, cu doar 120.000 de doze injectate din decembrie. Apoi, doar în ultimul wekend au fost inoculate 30.000 de vaccinuri AstraZeneca. Putem vorbi de succes în fața scepticismului dominant?

Ziarul 24 de Ore crede că ”oamenii au văzut acum că vaccinarea este simplă și utilă, mai ales fără bătaie de cap și fără a fi nevoie să aștepte. Campania de vaccinare avansează în cele din urmă și oamenii pot fi convinși de aceasta.  Chiar și cei care erau sceptici își revizuiesc opinia".

Pe de altă parte, Kapital deplânge „deschiderea prematură a centrelor de vaccinare către toate grupurile populației, care vine în detrimentul grupurilor prioritare. Medicii și profesorii care și-au semnalat dorința de a fi vaccinați, de exemplu, nu au fost încă toți imunizați, darămite alte grupuri prioritare.

Chiar și dispozițiile speciale pentru vârstnici au fost abolite. Prin urmare, procesul va continua lent în toate grupurile de populație și imunitatea întregii populații nu va fi atinsă mai repede". (Sursa: Eurotopics).

Însă ministrul Sănătății se arată optimist, notează Novinite. El a declarat jurnaliștilor că, dacă ponderea persoanelor vaccinate rămâne la fel de mare, Bulgaria ar putea obține imunitatea de turmă până la sfârșitul acestei veri. Potrivit ministrului, planul de redeschidere a restaurantelor la 1 martie nu a fost modificat.