Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Industria aeriană pregătește o aplicație care ar permite călătorii fără carantină

travel_pass.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Industria aeriană pregătește o aplicație care ar permite călătorii fără carantină. Aplicația menită să ajute călătorii să-și stocheze și să gestioneze certificările pentru teste și vaccinurile Covid-19, botezată IATA Travel Pass, va fi lansată în luna martie.

Aplicația este dezvoltată de IATA, asociație comercială globală la care sunt membre 290 de companii aeriene. Aceasta  speră că aplicația mobilă gratuită va fi cheia pentru redeschiderea frontierelor și pentru ca oamenii să zboare din nou, fără a fi nevoie de carantină.

Cum funcționează Travel Pass

Trebuie știut că există deja un registru global al cerințelor de sănătate. Prin intermediul aplicației, călătorii pot verifica ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a intra în destinațiile pe care își doresc să le viziteze.

Laboratoarele și centrele de testare/vaccinare autorizate pot trimite către pasageri, prin intermediul aplicației, certificatele electronice de testare și vaccinare.

Călătorii își vor putea gestiona ulterior identitatea digitală pentru călătorii fără contact: crearea unei versiuni digitale a pașaportului lor pe telefon, primirea și partajarea certificatelor de testare sau vaccinare Covid-19 și gestionarea altor documente de călătorie.

În primul rând, există un registru global al cerințelor de sănătate, astfel încât pasagerii să poată verifica ce este necesar pentru a intra în destinațiile pe care speră să le viziteze.

IATA acceptă pasageri nevaccinați 

Noua platformă digitală este o modernizare a sistemului existent de teste și certificate de vaccin tipărite. "Guvernele decid cerințele de călătorie; companiile aeriene și pasagerii trebuie să se conformeze", spune IATA pe site-ul său, subliniind că nu obligă pasagerii să fie vaccinați pentru a călători.

IATA Travel Pass va fi gratuit pentru descărcare și utilizare, iar lansarea pe platformele iOS și Android este programată pentru sfârșitul lunii martie, anunță CNN.