Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La ISU Buzău intervențiile s-au făcut cu mașini care aveau ușile legate cu sfoară!

masina_de_pompieri_cu_usa_care_nu_se_inchide.jpg

Pompierii din Buzău țin cu mâna ușa la mașină în timpul intervenției. Pentru că ușa se deschide în timpul mersului

Este declarația făcută pentru RFI România de un subofițer care a lucrat timp de 13 ani la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău. Tehnica învechită, deficitul de personal sau colectele făcute pentru a asigura condiții decente de muncă sunt doar câteva dintre problemele făcute publice de fostul subofițer.

Săptămâna trecută, un subofițer de la ISU Iași a explicat la RFI România lanțul de neclarități care a dus la tragedia de la Constanța unde o femeie a murit după ce s-a aruncat de la etajul 6 în încercarea disperată de a se salva de flăcările care i-au cuprins apartamentul. După interviu, corpul de control al ministrului de interne verifică problemele semnalate la RFI România. Fostul subofițer ISU Buzău descrie problemele de la Buzău. Printre ele, căști aduse din China care se topeau pe cap în timpul intervențiilor.

Cât timp ați lucrat la ISU Buzău?
- Aproximativ 13 ani!

 Cum ați caracteriza tehnica de intervenție aflată în dotarea ISU unde ați lucrat?

- O mare problemă o reprezintă tehnica de intervenție învechită și faptul că aceasta se repară doar atunci când nu mai există altă soluție. Tipul de autospecială din filmarea de la Constanta există și la Buzău și pleacă la intervenție, oricând , în lipsă de altceva, putând fi trimisă ca prima mașină la o intervenție similară celei din Constanța!
De asemenea, una din autoscările ce deservesc judeţul Buzău este defectă de o bună bucată de vreme, relocându-se în orașul Buzău autoscara din orașul Râmnicu Sărat.
Aproape toate autospecialele de intervenție au probleme grave de funcționare. De exemplu, autospeciala Roman 5003 cu apă și spumă de la Detașamentul Buzău mergea la intervenție cu ușile legate pe dinăuntru cu sfoară pentru a nu se deschide în mers. Și asta de foarte mult timp. Au reparat-o colegii așa cum s-au priceput. Vă pot spune că autospecialei MAN 5002 nu-i mai funcționează tamburii pentru linia de înaltă presiune, fiind un chin pentru subofițeri strângerea liniei de furtun. Și autospecialele acestea 5002 si 5003 sunt autospeciale relativ noi! Ce pretenții să avem de la bătrâna APCA care este din anii ‘ 70? Exista în curtea detașamentului Buzău o autospecială de descarcerare grea implicată într-un accident rutier în urmă cu doi ani. De atunci până acum nu a reparat-o nimeni, stă și ruginește, deși nevoie este de ea.

Ajung angajații ISU Buzău să subvenționeze instituția din buzunarul propriu pentru a putea avea condiții de muncă?

- Încă de pe vremea când lucram după ce am constatat lipsurile cu care ne confruntăm și chetele tot mai dese pentru diverse achiziții făcute de noi, s-a hotărât înființarea unei asociații la care majoritatea suntem membri și la care cotizăm lunar cu o sumă fixă sau prin formularele de 2%. Prin această asociație s-au achiziționat paturi, saltele, lenjerie, uși, mobilier, imprimante, laptopuri, s-au făcut reparații, amenajări în cadrul inspectoratului, desi ar fi fost de drept treaba compartimentului logistic. Dacă nu am fi înființat această asociație și nu am fi făcut chete am fi stat în continuare în condițiile în care stăteau soldaţii înainte de anul 2006.

Echipamentul este asigurat de ISU? Este corespunzător?

Ne achiziționăm ținută de intervenție și accesorii de protecție din banii noștrii deoarece cele "oficiale" sunt de proastă calitate sau sunt foarte vechi. Lanterne nu mi s-au dat deloc, nomex-ul rezistent la foc e de foarte proastă calitate , cizmele , cu unele excepții , sunt cizme de cauciuc normale, nu rezistente la foc. Sunt colegi care sunt îmbrăcați din cap până în picioare cu echipamente de protecție luate la mâna a doua din străinătate, cu mult mai bune decât cele autohtone.Căştile pe care le vedeți la televizor sunt din China și ne-au luat foc în cap în timpul intervențiilor!

Cât de mare este presiunea asupra angajaților ISU și dacă sunt acțiuni de suport. Psihologic, de exemplu.

- Nu exista psiholog in cadrul ISU Buzău, iar atunci când a existat acesta era doar cu numele. Nu ne consiliază nimeni în cazul unei intervenții deosebite Avem colegi care s-au trezit în situația de a-și resuscita rudele.

Probleme mai sunt și vor mai fi, dar dacă nu se rezolvă nimic angajații ISU vor ajunge să împingă pur si simplu autospecialele către intervenție, sau - Doamne fereste! - să moara în ele în drum spre intervenție.

Aș vrea ca ministrul de interne să stea de vorbă cu cei care fac munca asta. Să se rezolve ceva. Așteptăm de ani de zile. Schimbăm miniștri, comandanți de inspectorat dar nu rezolvăm nimic. Băgăm gunoiul sub preș!

 
Interviu cu un subofițer care a lucrat timp de 13 ani la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău (vocea a fost modificată)