Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jandarmi versus polițiști. Amenzile, contestate în instanță

politisti.jpg

Jandarmi versus polițiști. Amenzile, contestate în instanță. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Jandarmeria Capitalei anunță că i-a amendat pe politiștii care au protestat miercuri în București, în fața Palatului Cotroceni. Au fost date amenzi în valoare totală de 10 de mii de lei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, anunță Jandarmeria. Poliștișii spun că vor contesta sancțiunile în instanță.

Totodată, a fost declanșată o anchetă penală cu privire la infracțiunea de folosire fără drept a articolelor pirotehnice după ce patru persoane au aruncat cu fumigene, îngreunând astfel vizibilitatea participanților la trafic, mai informează Jandarmeria. În replică, politistii spun ca vor contesta amenzile in instanta. Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.

"Am fost amendați la patru ore după ce s-a terminat protestul. Când s-a terminat, nu au avut ce să ne reproșeze legat de modul de organizare al protestului. Însă la patru ore după terminarea protestului l-am văzut pe purtătorul de cuvânt ieșind pe posturile publice și anunțând că au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale. Este destul de ciudat că doar după ce au ajuns la unitate și doar după ce au avut loc niște discuții la nivelul conducerii Jandarmeriei s-au decis să aplice aceste sancțiuni.

După ce vom intra și noi în posesia lor, pentru că așa era firesc, mai întâi să le primim și pe urmă să se vorbească despre ele...însă lucrurile au stat invers.

Evident că le vom contesta în instanță și avem curiozitatea să vedem dacă, după ce vom câștiga procesele în instanță, Jandarmeria va manifesta același interes pentru popularizarea sentințelor prin care au fost anulate sancțiunile contravenționale aplicate", spune la RFI Andreica.

 
Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, intervievat de Andreea Orosz