
Social
România, țara campioană la "mame minore cu copii neiubiți"
salvati-copiii-romania_3.jpg

O problemă veche a României care nu poate fi rezolvată decât prin implicarea autorităților locale și centrale, prin implicarea cadrelor medicale, dar mai ales prin educație.
Rezultatul: fete mutilate pe bandă rulantă și o uriașă neputință a celor care doresc totuși să se implice – o mână de ONG-uri după cum au concluzionat participanții la o dezbatere online organizată de Salvați Copiii.
Aproape un sfert (23%) din mamele minore ale Uniunii Europene vin din România, potrivit datelor EUROSTAT. Cele mai multe mame adolescente au fost înregistrate în județele Mureș, Dolj, Brașov, Iași și Bacău.
Situația este cu atât mai critică, cu cât mai puțin de două procente dintre mamele adolescente spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială.
„Distanța mare față de cabinetele medicale și lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum și lipsa de informații cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic și de multe ori acestea așteaptă până când situația se înrăutățește sau recurg la auto-medicație în timpul sarcinii.
Aceste mame trebuie susținute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuții să nu fie puși în situații de risc”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
În acest context, Salvați Copiii România derulează o campanie de informare și educare a mamelor, la nivel național. Până în prezent, 70.000 de mame din cele 74 de maternități din toată țara, incluse în campanie, au beneficiat de susținere.
„În total, până la sfârșitul lunii martie, 100.000 de mame vor primi kit-uri suport cu produse și materiale informative pentru îngrijirea nou-născuților și vor beneficia de sesiuni de educație medicală cu privire la îngrijirea nou-născuților, combaterea depresiei postnatale și importanța îmbrățișărilor pentru dezvoltarea nou-născutului și sănătatea mamei după naștere”, anunță reprezentanții organizației.
Un demers lăudabil, dar din păcate insuficient, e nevoie de educație în școli, dacă în familii aceasta educație nu se face.
O idee susținută și de la medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
"Ce am putea face, nu e greu, e o muncă de echipă, dar cred că așa am putea să avem succes. Și anume introducerea în programa școlară a educației în domeniul sănătății, reproducerii și sexualității ca materie obligatorie. Știm cu toții toate scandalurile care au fost. Știm cu toții refractaritatea față de problema sexualității și a reproducerii ca și când ar fi un lucru de rușine și care trebuie ascuns sub preș.
Și eu am dorit să fac anul trecut în Brașov o campanie de educație sexuală în școli cu pornire în primul rând de la bolile cu transmitere sexuală pentru că sunt medic de boli infecțioase, dar ajungând să atingem și partea de sarcini nedorite. Însă am rămas surprinsă de cât de multe avize și discuții și întrebări și prezentări ale materialelor care urmau să fie prezentate copiiilor au fost necesare. Pur și simplu sunt demersuri care te descurajează.
Iar ultimul lucru la care ajunsesem, dar a venit pandemia, era și discuția vizavi de consimțământul părinților pentru a se prezenta astfel de date în școli. Trebuie să nu uităm, nici noi ca specialiști, dar nici părinții că sunt date medicale care țin cont și au în centru o problemă importantă de sănătate publică. Deci cred că ne cramponăm foarte mult pentru niște lucruri care ar trebui să meargă mult mai liniar pentru că este vorba despre sănătatea copiiilor noștri în primul rând."
Maria Stamatin, medic primar pediatrie-neonatologie la Spitalul De Ginecologie Cuza Voda din Iasi, spune ca, dincolo de vorbe, este nevoie si de implicare comunitatii, si a bisericii in mod special.
"Sunt pesimistă în ceea ce privește rezolvarea acestei probleme atât timp cât cei care trebuie să se implice nu se vor implica. Deci Ministerul Educației trebuie să impună cursuri pentru toți copiii pentru că în momentul în care ajung adolescenți încep să caute pe internet și găsesc lucruri care nu sunt cele mai bune. De ce să nu afle de la noi, doctorii sau de la noi educatorii sau de la noi, psihologii?
Eu cred că trebuie să introducem în școli educația pentru sănătate, să introducem, noi, medicii de familie, în discuțiile cu părinții, ajutați de comunitate și de Biserică. Și probabil că lucrurile ar sta mult mai bine
Dar dacă vin doar trei-patru ONG-uri care nu pot acoperi toată România...îm pare rău, nu vom ajunge nicăieri. Deci toți ar trebui să facem ceva, spune doctorul Maria Stamatin.
În asteptarea unor măsuri de sprijin concrete pentru aceste fetițe, Salvați Copiii și-a demarat propria campania de informare derulata in maternitati, dar și în unele școli.
În materninăți pentru că acolo, tot datele oficiale o arată, ajung aceste tinere victime. Datele oficale arată că în 2019, 70 dintre tinerele de până în 19 ani se aflau la a patra naștere. Sunt mame traumatizate cu copii neiubiți. după cum spun specialiștii.