Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Populaţia României scade constant: declinul demografic şi emigraţia, principalele motive

oameni.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Recent, o proiecție realizată de Institutul Național de Statistică arăta că dacă trendul actual se păstrează, populația României ar putea scădea la 16 milioane de locuitori în 2050. În plus, anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani. Pe de altă parte, un raport al Erste Bank indica faptul că această criză demografică va fi cea mai mare problemă a viitorului deceniu în țările din centrul și estul Europei.

Situația demografică a României s-a degradat constant de la Revoluție încoace, odată cu emigrația masivă și scăderea naturală. Fenomenul s-a accentuat în ultimii ani pentru că mortalitatea e în ușoară creștere iar natalitatea la polul opus.

Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române și profesor asociat la Facultatea de Sociologie a Universității București, a explicat că scăderea demografică de anul trecut este enormă, iar depopularea va continua accelerat.

 “Până anul trecut scăderea naturală a populației era asemănătoare cu cea din anii anteriori, 60-70.000 de locuitori la care se adaugă încă 50-60.000 imigrație negativă, deci era o scădere a populației anual de 120-130.000 de persoane. Ori anul trecut, prin creșterea dramatică a numărului de decese, a ajuns la 300.000 de decese țara noastră și are 180.000 de născuți. Pentru o populație de 19 milioane este o scădere naturală îngrozitoare, ea nu este sustenabilă, imaginați-vă că în 10 ani vom avea o scădere de 1,2 milioane. Unde ajungem? Fără a mai pune la socoteală migrația care acum, din cauza pandemiei este în derută dar criza sanitară va trece, economiile își vor reveni și din nou țările dezvoltate din vest vor avea nevoie de mână de lucru. Și de unde o vor obține? Din Europa Centrală și de Est, România și Polonia în particular.”  

 

 
Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române