Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protest în România: De la "fără fum nu merge" la "exces de zel în activitate"

7635296-mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

Protest în România: De la "fără fum nu merge" la "exces de zel în activitate" Foto: Mediafax.

"O manifestare ce nu face cinste polițiștilor. Așa cataloghează ministrul de  interne, Lucian Bode, ciocnirea de miercuri dintre jandarmi polițiști.
Sindicaliștii spun însă că au fost instigați și hărțuiți de către jandarmi în timp ce privind de afară confruntarea pare dizgrațioasă, spun unii analiști consultați de RFI România.

Sunt doua instituții de forță  ale statului încleștate, pe care ne bazăm pe ceea ce înseamnă ordine publică, iar când de o parte a baricadei- cea a politiștilor - apare recomandarea că pe lângă proteste să dea dovadă și de exces de zel în activitate apar niște întrebări.
Una dintre ele și de fapt cea mai importantă: cum ne afectează pe noi, cetățeni obișnuiți, această încleștare de forțe?

Protestul cu fumigene, în care polițiștii s-au îmbrâncit cu jandarmii, nu face cinste reprezentanților polițiștilor, spune  ministrul de Interne, Lucian Bode, care mărturisește că nu și-a putut imagina așa ceva.

„Sunt susținător al oricărei forme de protest civilizat. Ce s-a întâmplat în respectiva manifestare nu face cinste celor care se vor reprezentanții polițiștilor. Este inadmisibil ca tu, lider sindical, să te pretezi la instigare, la a dărâma garduri, la a instiga, până la urmă, la nerespectarea legii.

Eu așa ceva nu mi-am putut imagina și este nedrept că din cei aproximativ 100 de manifestanți, între 10 și 15 erau reprezentanții polițiștilor. Restul erau din structuri penitenciare, grefieri și așa mai departe. Nu este corect că pui această etichetă, că polițiștii s-au bătut cu jandarmii”, a spus Bode.
Potrivit ministrului, jandarmii doar au aplicat legea.

„Ce-ar însemna ca un polițist aflat în timpul activității, de la Rutieră, de exemplu, să constate că un jandarm nu respectă legislația rutieră. Îl lasă să meargă mai departe? Jandarmii au aplicat legea. Nu au fost violenți, nu au instigat. Cei care au instigat au fost câțiva, noi i-am identificat. Jandarmeria i-a identificat și au primit amenzile de rigoare”, a mai spus Bode.

Pentru organizatorii protestului, lucrurile nu sunt însă atât de șocante. Nu e prima oară când apar astfel de momente. Îi acuză însă pe jandarmi că au trasmis presei imagini video trunchiate in condițiile în care, spun ei,  lucrurile au fost altfel. Jandarmii au provocat, acuză președintele Federației Publisind, Ștefan Teoroc.

"Sunt doar niște fente pe care ei le fac, e foarte greu să explici opiniei publice chestiunile astea tehnice...toată lumea vede doar niște bugetari cu sporuri grase care stau degeaba și nu-și asumă niciun risc.
Dacă ne ducem însă ușurel așa pe domenii, mai schimbăm din opinii, explică Teoroc.

Întrebat de ce s-a recurs totuși la fumigene, sindicalistul e tranșant: "fără fum e greu". El se arată satisfăcut de faptul că "a iritat" și că în acest fel guvernanții vor fi siliți să stea la discuții cu protestatarii, ceea ce până acum nu s-a întâmplat.

În context, l-am întrebat pe Sebastian Zachman, jurnalist  Prima TV și realizator Insider Politic cum se văd lucrurile și dinăuntrul televiziunii, dar și din fața ecranelor.
"Dizgrațios. E dizgrațios ce se întâmplă pentru că vorbim despre două instituții de bază ale statului" spune jurnalistul.
 

Excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activități.

Îmbrâncelile dintre jandarmi și politiști de la Palatul Cotroceni au avut loc în cadrul unei acțiuni organizate de Federația Publisind, afliată BNS, federație care își prezintă pe site calendarul de acțiuni începând din ianuarie și până în prezent, atrăgând atenția că cel de miercuri de la Palatul  Cotroceni este ultimul.
În comunicat se arată că mitingurile organizate la diferite ministere și în fața Guvernului vor fi completate de mai multe forme de protest: greva japoneză sau refuzul muncii suplimentare.

Prima formă de protest atrage însă  atenția: excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activități.
Pe site, Federatia Publisind spune că are 35.000 de membri din domenii esențiale: politie și poliție de frontieră, politie penitenciara si probatiune, administratie publica centrala si locala, asistență socială, grefa judiciara, sport și tineret, finanțe și control financiar, mediu și RA-APPS.
Ce înseamnă acest exces de zel transpus în activitatea membrilor Federației? l-am întrebat pe Ștefan Teoroc.

"La polițiști ați văzut că au avut acea reacție de a nu mai aplica decât avertismente pentră că până la urmă ei decid ce acordă și nu pot fi acuzați legal, tocmai pentru faptul că sunt foarte puțini și presați și de amenințări salariale...Asta a fost una dintre decizii. 
Putem să schimbăm această sintagmă "excesul de zel" în următorul comunicat, poate că într-adevăr e o exprimare nefericită. Este opțiunea celui care este în postul de control cât de atent face un control sau o percheziție....

Rep: Așa cum s-a întâmplat recent la Poliția de Frontieră, când s-au format cozi la intrarea în țară?
S.T. Exact în genul acesta se poate traduce. Exact. Dacă vrem să respectăm legislația cu forțele pe care le avem, toate lucrurile vor dura. Foarte mult!