Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Povestea lui Shelomo Selinger: din întunericul lagărelor naziste la lumina operei de artă

shelomo_selinger.png

Sculptorul Shelomo Selinger în atelierul său din Paris, februarie 2021
Image source: 
AFP via France24

Sculptorul Shelomo Selinger, care a supraviețuit după ce a fost închis în nu mai puțin de nouă lagăre de concentrare naziste, a împlinit recent 92 de ani. Naturalizat în Franța, sculptează chiar și în ziua de azi, în atelierul său din arondismentul XV din Paris.

Artistul, născut la Szczakowa, în apropiere de Auschwitz , în Polonia, are 14 sculpturi expuse în locuri publice, cum ar fi cea de la Memorialul Drancy. A publicat recent volumul ”Noapte și lumină”, cu ajutorul scriitoarei Laurence Nobécourt, o carte în care povestește infernul, distrugerea familiei sale, amnezia totală prin care a trecut vreme de 7 ani, apoi renașterea în Israel și apoi în Franța.

”Iubesc Franța. Am aceste pietre și aceste sculpturi legate la picioare, așa că nu mă mai pot mișca de aici...”, spune el zâmbind.

Coșmarurile îl bântuie și astăzi, dar are cu ce lupta împotriva lor: ”Când o imagine mă obsedează mă concentrez pe ea și mă străduiesc să o transform în operă de artă, să o aduc din întuneric la lumină”.

Maternité, Musée d'art moderne de la Ville de Paris

”Metoda mea este accea de a căuta lumina din interiorul materiei. Când am în față un bloc de piatră sau un buștean, nu mă apuc de lucru decât după ce înțeleg ce se află în interiorul său...”

Este îngrijorat de tendința oamenilor de a-și uita istoria, de ”toate aceste grupuri care cultivă ura”: ”Grupurile astea nu au nici creier nici inimă, în interiorul lor individul este anihilat”.

Despre Dumnezeu spune că ”nu l-am întâlnit”, dar crede că fiecare om are în el o scânteie divină, la care poate ajunge prin intermediul artei. ”Omul își descoperă propriile înzestrări estetice, spirituale , prin intermediul operei de artă și chiar despre asta este vorba în conceptul Tikun Olan, adică repararea lumii, din Kabbala...”

Potrivit acestui concept, vasele în care era păstrată lumina divină s-au spart, iar misiunea omului este de a regăsi această lumină și de a desăvârși astfel lucrarea divină.

”Mi-ar plăcea să pot contribui și eu cu ceva la această reparare a lumii...”, spune el

 

Reportaj video AFP aici

Articolul integral France24 aici