Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petiție online pentru redeschiderea școlilor din R.Moldova

scoala.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

La Chișinău, Asociația ”Părinți Solidari” a lansat o petiție online prin care cere redeschiderea școlilor. Sute de părinți moldoveni s-au arătat indignați de faptul că, începând de luni, 1 martie, elevii vor reveni la orele online. Ei cer de urgență anularea deciziei, aprobate vineri de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), în contextul situației epidemiologice din țară.

Părinții, semnatari ai petiției ”Nu învățământului la distanță”, consideră iraționale, ineficiente, neargumentate și discriminatorii prevederile hotărârii CNESP, care afectează din nou elevii și părinții.”În timp ce Dvs închideți școlile, vital necesare pentru a asigura un proces educațional eficient și calitativ, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta peste 60 ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19”, susțin părinții.

De la începutul pandemiei și până astăzi, atenționează părinții, autoritățile moldovene nu au întreprins nimic pentru a asigura condiții ”pentru realizarea unui proces calitativ și accesibil de învățământ la distanță”. ”Elevii nu au fost asigurați cu echipamente, care le permit accesul calitativ la învățământul online, aceste cheltuieli fiind considerabile sau chiar imposibile pentru un număr mare de familii. Profesorii au fost asigurați doar parțial cu tehnică de calcul pentru a putea organiza învățământul la distanță. Părinții nu beneficiază de condiții de muncă adaptate la realitățile pandemice și realizarea procesului educațional la distanță (muncă la distanță, regim flexibil, concedii suplimentare și îndemnizații pentru perioada învățământului la distanță”.

Semnatarii petiției solicită anularea de urgență a deciziei autorităților și continuarea procesului de studii, cu prezența fizică a elevilor. ”Realizarea studiilor în regim online, fără crearea condițiilor necesare acestui proces, reprezintă de fapt lipsă de responsabilitate și mimarea realizării procesului educațional”, se mai arată în petiția lansată de Asociația ”Părinți solidari” de la Chișinău.

Potrivit statisticilor, în perioada 15 – 26 februarie 2021, la categoria de vârstă de peste 60 de ani, au fost înregistrate 4073 cazuri, ce constituie peste 30 la sută din numărul total de cazuri de COVID-19, dar în jur de 80 la sută din cazurile de deces (3097 persoane) de la începutul pandemiei. Pentru comparație, la categoria de vârstă a elevilor (10-20 ani), în aceeași perioadă a lunii februarie 2021, au fost înregistrate 591 cazuri, ce constituie 4,6 la sută din numărul total de cazuri, iar de la începutul pandemiei au fost înregistrate două cazuri de deces.