Dr. V. Gheorghiță: Din 15 martie se vor putea programa la vaccinare persoanele din etapa 3 (populația generală)

valeriu_gheorghita_fb_guvern.jpg

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anticovid
Sursa imaginii: 
Guvernul României/Facebook

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat duminică seară că după 15 martie se vor putea programa pentru imunizare și persoanele din etapa a treia (populația generală). Acesta a declarat la Digi24 că vaccinarea propriu-zisă va începe, cel mai probabil, în aprilie.

Programările pentru etapa a treia a campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 vor putea fi făcute în platfoma de vaccinare începând cu 15 martie, când se va deschide lista de așteptare pentru românii care vor să se vaccineze. 

"În ceea ce priveşte etapa a treia, posibilitatea de programare a persoanelor va fi disponibilă chiar după 15 martie, şi acest lucru e important, în momentul în care va fi disponibilă acea listă de aşteptare, iar vaccinarea respectivă probabil va debuta în luna aprilie", a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Medicul a explicat, la Digi 24, că prin operaționalizarea acestei liste de așteptare, din 15 martie, persoana care va intra în platformă va avea posibilitatea să opteze pentru un centru în care să se vaccineze și să vadă câte persoane sunt în față.

El a spus că operaționalizarea acestei liste de așteptare a fost amânată pentru a activa toate cele peste 750 de centre de vaccinare din țară.
"Dacă operaționalizam mai devreme lista de așteptare reduceam foarte mult din opțiunile persoanei. Din 15 martie această listă va fi disponibilă și fiecare persoane o va putea accesa și se va putea înscrie.  După ce lista de așteptare va fi disponibilă, ocuparea unui loc în platformă, adică programarea efectivă pentru vaccinare, se va face doar din această lista de așteptare. Platforma va avea opțiunea de a notifica în primul rând persoanele din listă și se va așteapta 24 de ore pentru confirmare din partea acestora", a explicat medicul militar.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a susținut că de luni, 1 martie, vor fi vaccinate cel puţin 30.000 de persoane în fiecare zi şi vor fi zile în care se va depăşi cifra de 40.000 de oameni vaccinați.
De la debutul campaniei de vaccinare în România, în 27 decembrie, numărul total al persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză a ajuns la 915.761, dintre care 707.295 au fost vaccinate cu Pfizer, 77.812 cu Moderna, iar 130.654 cu AstraZeneca.