Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Șase infectați cu tulpina "îngrijorătoare" braziliană

tulpina_braziliana.jpg

Tulpina braziliană de Coronavirus
Tulpina P1 de Coronavirus a apărut prima oară în Manaus, nordul Braziliei
Sursa imaginii: 
Sky News

O “tulpină îngrijorătoare” de Coronavirus detectată pentru prima dată în Brazilia a fost identificată acum și în Marea Britanie. Trei cazuri au fost detectate în Anglia și separat trei în Scoția. Această variantă e bănuită a fi mai infecțioasă decât cele curente. 

În Anglia, oficialitățile încă încearcă să-l găsească pe unul dintre cei trei care au testat pozitiv cu noua variantă. Cei trei rezidenți scoțieni infectați au zburat în Scoția din Brazilia prin Paris și Londra, a declarat guvernul scoțian.

Experții consideră că această variantă (P1), detectată pentru prima dată la călători sosiți în Japonia din regiunea Manaus din nordul Braziliei în ianuarie, ar putea fi mai contagioasă.

"La fel ca tulpina britanică, aceasta nouă tulpină a virusului posedă mutații care ii sporesc infecțiozitatea si pot totodată scădea eficacitatea vaccinurilor existente. Deocamdată nu considerăm că infecția cu aceasta tulpină cauzează simptomatologie mai severă, dar sunt necesare date suplimentare și analize mai riguroase care să ne confirme sau infirme acest lucru.", a declarat la RFI imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității Oxford.

În Anglia, primele două cazuri au fost din aceeași gospodărie din South Gloucestershire, în vest, cu antecedente de călătorii în Brazilia, dar al treilea caz nu are legături cu aceștia sau cu Brazilia, a anunțat Public Health England (PHE).

Locul unde se află a treia persoană nu este încă cunoscut, deoarece PHE spune că aceasta nu și-a completat cardul de înregistrare a testului, astfel încât detaliile de urmărire nu sunt disponibile.

Oficialitîțile cer tuturor celor care au susținut un test pe 12 sau 13 februarie și care nu a primit un rezultat sau care au un card de înregistrare de testare incomplet să se prezinte imediat.

În ceea ce privește cele trei cazuri din Scoția, executivul de la Edinburgh a declarat că alți pasageri, care se aflau pe același zbor de la Londra la Aberdeen, sunt acum contactați.

Guvernul scoțian a declarat că această tulpină a fost desemnată “îngrijorătoare”, deoarece împărtășește unele mutații importante cu varianta identificată pentru prima dată în Africa de Sud. Cercetările sugerează că unele vaccinuri pot fi mai puțin eficiente împotriva variantei din Africa de Sud.

Nu există dovezi că oricare dintre noile variante cauzează o boală Covid mult mai gravă pentru marea majoritate a persoanelor care se infectează.

Varianta braziliană are aceeași mutație ca și varianta Africii de Sud - numită E484K - care poate ajuta virusul să se sustragă părților sistemului imunitar numite anticorpi.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ