Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Capitala Norvegiei înăspreşte măsurile de carantină din cauza tulpinii britanice de Covid

oslo.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

La Oslo vor fi reimpuse mai multe măsuri de semi-izolare, între care închiderea restaurantelor şi a magazinelor neesenţiale, a anunțat primarul capitalei norvegiene Raymond Johansen. ''Ştiu că cer mult'', a spus edilul, descriind situaţia drept o ''izolare socială'' pentru a reduce nivelul de contagiune. Tulpina engleză reprezintă de acum mai mult de 50% din cazurile depistate, potrivit autorităţilor locale.

”Trebuie să înăsprim măsurile”, a declarat Raymond Johansen, după ce vineri, la Oslo a fost consemnat un număr record de 245 de infectări.

Primarul a mai explicat că numărul infectărilor a crescut din cauza mobilităţii mai mari, a răspândirii mai rapide a virusului, precum şi a numărului mai mare de teste efectuate, scrie news.ro.

Astfel, de marți, 2 martie, toate restaurantele, cu excepţia serviciilor take-away, şi magazinele neesenţiale, cu excepţia băcăniilor, farmaciilor şi magazinelor de băuturi, vor fi închise începând de marţi, urmînd să fie impus nivelul ”roşu” pentru şcolile secundare, ceea ce înseamnă că elevii, care reveniseră în şcoli, vor face unele cursuri online.

Toare activităţile de recreere în spaţii deschise pentru adulţi, precum şi reuniunile private li vizitele la domiciliu trebuie să fie evitate, cu excepţia celor pentru copii, a mai spus Johansen.

Măsurile vor fi în vigoare cel puțin două săptămâni, până pe 15 martie.

Primăria intenţionează să înceapă în luna martie testări în masă în şcoli, pentru a urmări mai bine răspândirea virusului.

Centrele de cumpărături au fost deja închise în Oslo, în ianuarie, din cauza răspîndirii variantei mai contagioase a virusului.

Până pe 25 februarie, în Norvegia, ţară cu 5,4 milioane de locuitori, fuseseră vaccinate 320.000 de persoane cu prima doză de vaccin, iar aproape 150.000 de oameni au primit două doze.

Numărul cumulat de cazuri de Covid-19 pe parcursul a 14 zile, la 100.000 de locuitori, a fost de 70, în săptămâna încheiată pe 21 februarie, al reilea cel mai scăzut din Europa, după Islanda şi Liechtenstein, potrivit datelor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.