Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe urmele eroilor români căzuți în Alsacia și Lorena: Moraru Gheorghe și Moraru Jon

monument_izvoru-de-sus_iv.jpg

Monument Izvoru-de-Sus – © 2017 - 2021. Memoria Marelui Război. Județul Argeș.
Sursa imaginii: 
Institutul Național al Patrimoniului

Izvoru-de-Sus este un sat din comuna Vedea, județul Argeș, la cca 150km N-V de capitala București. La începutul secolului trecut aici locuiau 972 de oameni, cei mai mulți agricultori. Exista o biserică și o școală. De-a lungul vremii 205 de locuitori ai acestui sat au căzut la datorie în timpul campaniilor militare din 1877-1878, 1913, 1916-1919 si 1941-1944. Au fost ridicate două monumente în memoria lor : unul în curtea școlii comunale și al doilea în cartierul Izvoru-de-Jos, în apropiere de grădiniță.

Monument Izvoru-de-Sus – © 2017 - 2021. Memoria Marelui Război. Județul Argeș. Institutul Național al Patrimoniului

83 de localnici și-au pierdut viața în timpul Primului război mondial. În 1926, în urma unei donații, a fost ridicat un monument comemorativ, cu următoarea inscripție : SPUNEȚI / VOI GENERAȚIILOR VIITOARE / CA NOI AM FACUT SUPREMA / JERTFĂ PE CAMPUL DE BATAIE / PENTRU APARAREA PAMANTULUI / STRABUN SI A FIINTEI NATIONALE/ 

Monument Izvoru-de-Sus_2 – © 2017 - 2021. Memoria Marelui Război. Județul Argeș. Institutul Național al Patrimoniului

La cimitirul Dieuze, din regiunea franceză Lorena, există două morminte, la distanță unul de celălalt, dar care sunt inscripționate cu același patronim. În primul se odihnește Gheorghe Moraru, în celălalt Ion Moraru. Potrivit surselor noastre, primul a murit în 12 aprilie 1917 în Alsacia iar al doilea 15 zile mai târziu, la Sarrebourg, regiunea Lorena.

Inscripțiile de pe mormintele lui MORARU Gheorghe și Ion – © 2018 Christophe Woehrle

Am reușit să aflăm mai multe detalii despre acești doi oameni din Arhivele Comitetului Internațional al Crucii Roșii : 

Gheorghe Moraru era soldat în regimentul 68 infanterie, parte a companiei de mitraliori.  A căzut prizonier la Mizil, județul Prahova, în data de 10 decembrie 1916, apoi a fost transferat în lagărul de la Tucholà, în Polonia, de unde a fost trimis în Alsacia, la Keskatel. În urma condițiilor improprii de detenție moare la 12 aprilie 1917. Era născut în 1885 la Izvoru-de-sus iar pe soția lui o chema Rada.

Keskastel – Collection Christophe Woehrle ©

Jon Moraru era soldat în compania a zecea din regimentul 28 infanterie. A fost luat prizonier în 26 noiembrie 1916 la Cătina, județul Cluj. Ca și compatriotul său Gheorghe Moraru ajunge la Tucholà și apoi este trimis în regiunea Lorena. După câteva luni de captivitate este internat la Spitalul militar din Sarrebourg unde moare la 3 mai 1917. Era născut la 1888, la Izvoru de Sus și era fiul lui Pătrașcu Moraru.

Sarrebourg – Collection Christophe Woehrle ©

Cei doi erau oare frați, sau erau măcar din aceeași familie? Urmează să aflăm după cercetările pe care le vom întreprinde în România. Oricum erau consăteni și fără îndoială că se cunoșteau. Au urmat, poate fără să știe, același traseu, prin Polonia și apoi Alsacia – Lorena, acolo unde se odihnesc și azi.

 

Articol de Cristophe Woehrle, doctor în istorie contemporană, 2021 (c)

Oricine recunoaște numele eroilor menționați în articol este rugat să ne contacteze la:

email [email protected] sau pe pagina de Facebook RFI România

Rezultate cercetărilor istoricului francez Cristophe Woehrle publicate de RFI România aici: 

https://www.rfi.ro/tag/eroi-alsacia