
Social
Două drepturi pe care asigurații RCA le au în caz de accident și nu le cunosc
De mai bine de 4 ani, de la publicarea normelor de aplicare a legii RCA modificate în 2016, partea păgubită într-un accident auto beneficiază prin lege de mașină de înlocuire pe perioada reparației. Informația nu se află însă printre detaliile cu care asiguratorii încearcă să își atragă clientela. Așa se explică faptul că din 300.000 de dosare de daună deschise anual, doar 2% dintre șoferii păgubiți au știut că polița RCA le dă dreptul de a cere și de a și primi o mașină pe durata în care mașina avariată se află în service pentu reparații.
“Tocmai pentru că polița RCA este obligatorie oamenii nu se uită atent în spatele poliței ca să vadă exact care sunt beneficiile ei. Poliță Casco au puțini dintre deținătorii de mașini din România. Cel mai important avantaj activ din 2017 este acela de a-ți putea să îți decontezi lipsa de mobilitate. Lipsa de folosință ca urmare a accidentul poate fi acoperită de polița RCA. Poți obține o mașină la schimb care ar urma să fie decontată de asiguratorul persoanei vinovate”, explică Dan Toma, coordonatorul unuia dintre furnizorii de servicii de asistență rutieră și mașini de înlocuire.
La fiecare 4 ore necesare pentru manoperă, șoferul păgubit primește încă o zi de înlocuiere
De ce nu este în interesul asiguratorilor să promoveze un astfel de beneficiu aflăm de la Dan Toma: “Astfel de detalii sunt omise din cauză că generează o cheltuială în plus pentru asiguratori, cheltuială care poate dubla sau chiar tripla costul reparației. Mașina de înlocuire care poate fi decontată trebuie să fie dintr-o clasă similară sau inferioară, iar șoferul poate beneficia de această mașină pe o durată calculată după o formulă simplă: 4 ore de manoperă în service corespunde unei zile de închiriere”.
Beneficii uitate prin sertarele asiguratorilor RCA
Printre drepturile pe care le are un șofer plătitor de RCA se numără și decontarea costului de tractare de către asiguratorul celui vinovat de accident. Specialistul spune că “tot în polița RCA ar trebui ca păgubitul să beneficieze de asistență rutieră. Acolo sunt anumite clauze care fac îngreunează solicitarea acestui serviciu. Pentru a acoperi costurile de tractare de la locul accidentului șoferul păgubit trebuie fie să sune direct la numărul de telefon de contact de pe polița RCA unde solicită sprijin în call center, fie să apeleze la un furnizor profesionist care are mai departe în spate sisteme de decontare directă cu toți asiguratorii din România. În felul acesta ajunge să beneficieze de un serviciu contract separat, dar plătit de asiguratorul vinovat”, explică Dan Toma.
Proiectul ASF privind asigurările auto - mai multe beneficii dar și scumpiri pentru șoferi
Proiectul de modificare a normei vine cu propuneri îndrăznețe atât pentru partea păgubită cât și pentru asigurător. Cea mai importantă modificare în favoarea părții păgubite este reprezentată de regândirea modalității de calcul a zilelor de acordare a mașinii de înlocuire.
Pe lângă zilele alocate conform formulei actuale de calcul, 4 ore de manoperă corespunzând unei zile de închiriere, se ia în considerare și oferirea a două zile suplimentare de închiriere la fiecare cinci zile de indisponibilitate.
Astfel se pot adaugă până la trei zile cazul în care perioada reparației se suprapune unor zile libere sau sărbători legale, dacă este necesară încheierea unui proces suplimentar de constatare a avariilor sau dacă este necesară întocmirea unui deviz antecalcul de reparație pentru încadrarea mașinii în situația de daună totală economică.
“Chiar dacă se majorează costul poliței RCA vine cu avantaje care ar trebui să îl ajute pe asigurat în ideea în care nu o să mai fie nevoie să aibă de-a face cu asigurarea celui vinovat și va putea să își facă toate demersurile de reparație a autoturismului pe propria asigurare, ceea ce îl va face să fie mult mai atent în momentul în care își va alege asiguratorul și în funcție de alegerea făcută va avea mult mai puțină bătaie de cap”, concluzionează specialistul.
RCA și CASCO - două polițe care trebuie alese cu aceeași seriozitate
Alegerea unei polițe RCA trebuie făcută cu aceeași seriozitate ca și în cazul alegerii unei polițe CASCO explică la RFI Silvia Olteanu, intermediar în asigurări. Specialista este de părere că asigurații vor fi mai implicați atunci când optează pentru o poliță RCA atunci când aceasta va fi decontată direct, cum a propus Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Ce riscă șoferii care circulă fără polița de asigurare RCA?
Lipsa poliței de asigurare RCA se sancționează conform art. 64 din Legea nr. 136/1995 cu modificările și completările ulterioare, privind asigurările și reasigurările în România, cu amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei.
În cazul în care șoferul în culpă este oprit de poliția și nu are o poliță RCA valabilă riscă și reținerea certificatului de înmatriculare, reținerea plăcuțelor de înmatriculare. Este important de precizat că înmatricularea autovehiculului poate fi suspendată din oficiu dacă asigurarea RCA este expirată de mai mult de 90 de zile de la data constatări, iar mașina va fi radiată din circulație dacă se face dovada plății RCA în 30 de zile de la data în care a fost dată sancțiune de către poliție.
În cazul în care se constată lipsa poliței RCA, polițistul rutier va elibera o dovada înlocuitoare fără drept de circulație. Certificatul de înmatriculare va fi restituit în momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.