Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pașaportul COVID - salvator al turismului sau sursă de discriminare?

7637010-hepta_mediafax_foto-abacapress_hepta.jpg

Sursa imaginii: 
Hepta/Mediafax Foto

Comisia Europeană recunoaște oficial că „pașaportul” care atestă vaccinarea anti-Covid este un proiect la care se lucrează în prezent și care ar urma să devină realitate cel mai probabil în această vară. „Vom prezenta o propunere legislativă în martie", a afirmat președinta CE, Ursula von der Leyen. Inițiativa este susținută de state precum Grecia, Spania, Portugalia sau Bulgaria, care depind de turismul extern, însă consensul la nivelul întregii Uniuni Europene este încă departe de a fi realizat. Pe de altă parte, în timp ce operatorii de tursim îmbrățișează ideea emiterii pașapoartelor de vaccinare pentru cetățenii UE, unii analiști se întreabă dacă drepturile persoanelor nevaccinate din blocul comunitar nu ar fi lezate de o astfel de prevedere.

Conform preşedintelui CE, Ursula von der Leyen, vom ști încă din această lună exact cum va arăta „pașaportul Covid” și ce beneficii vor avea cetățenii europeni care au fost imunizați. Ea pledează pentru un certificat care să permită călătoriile şi accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar şi pentru cei care sunt consideraţi ca fiind "imunizaţi", după ce au contractat virusul.

Din informațiile știute până acum, persoanele din această categorie vor putea trece ușor dintr-un stat al UE în altul, în timp ce cei neimunizați vor trebui să prezinte un test negativ efectuat recent.

În unele cazuri, în funcție de stadiul epidemiei în zonele din care vin, persoanele nevaccinate ar putea fi nevoite și să stea în carantină, fapt care evident le-ar afecta planurile de vacanță ale celor care vor să meargă pe litoral în destinații europene obișnuite, precum cele din Grecia, Spania, Portugalia sau Italia.

De altfel, statele a căror economie depinde de turism susțin această modificare legilsativă la nivelul UE. Altele sunt încă reticente. Nici România nu pare să fie, cel puțin deocamdată, deschisă către ideea pașaportului care atestă vaccinarea.

Președintele Klaus Iohannis e de părere că certificatul european de vaccinare pentru călătorii ar trebui folosit în scop medical. La rândul său, preşedintele Senatului, Anca Dragu, a spus clar că nu susţine introducerea paşaportului COVID şi că nu crede că România va adopta o astfel de măsură.

În sectorul turismului, companiile sunt deschise față de ideea unei circulații înlesnite de dovada vaccinării. Vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Alin Burcea, spune că acest sector ar putea fi deblocat, iar sezonul estival salvat. El subliniază, însă, că autoritățile naționale și cele europene ar trebui să spună răspicat faptul că și cei nevaccinați vor putea călători în baza unui test Covid negativ. Ascultă:

Nu doar companiile de turism susțin ideea certificatului de vaccinare, ci și operatorii de zbor, la rândul lor extrem de afectați de pandemie. Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a vorbit despre un permis de călătorie valabil încă din această primăvară, fapt care ar presupune crearea unui sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare.
Este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie, a transmis Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni.

Totuși, până la implementarea „pașaportului Covid” mai sunt multe lucruri de clarificat. O astfel de condiționare a dreptului de a călători ridică semne de întrebare cu privire la respectarea drepturilor cetățenilor UE. De altfel, această chestiune ridică probleme de etică și la nivel mondial, nu doar european, spune Mihai Sebe, expert la Institutul European din cadrul Serviciului Cercetare și Formare în Afaceri Europene. Ascultă:

Experții avertizează că, în cazul implementării certificatului de vaccinare, ar putea apărea un sentiment de falsă siguranță, lucrurile putând să se complice din nou din punct de vedere pandemic. Pe de altă parte, trebuie rezolvată și problema determinării exacte a eficienței pe termen lung a vaccinurilor, mai ales dacă luăm în vedere și faptul că unele state europene vor folosi și seruri produse de state precum China, atrage atenția Mihai Sebe, de la Institutul European. Ascultă: