Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Efectele tulpinii covid din Marea Britanie: Tineri cu forme grave, care ajung la ATI

spital-nasta-covid.jpg

GCS: 244 cazuri noi și 2 decese. Crește numărul pacienților de la ATI
Secție ATI covid la Institutul Marius Nasta

Crește numărul pacienților tineri care ajung la spital cu forme severe de covid. "Evoluția spre critică a unora, cu tot tratamentul, a dus la această situație în care să avem nevoie de paturi de terapie intensivă și să nu le putem, oferi în Marius Nasta", explică managerul Beatrice Mahler. Doctorița pune severitatea crescută a cazurilor pe seama tulpinii britanice a virusului.

Peste 2.000 de noi cazuri de infectare raportate în ultimele 24 de ore. Rata de pozitivare a testelor covid depășește 18%. Sunt mai mult o mie de pacienți în stare gravă la terapie intensivă. Trei județe sunt în prezent în scenariul roșu: Timiș, unde rata de infectare a continut să crească față de zilele trecute și e cea mai mare din țară, peste 5 la mie, Maramureș și Cluj. Aproape de scenariul roșu este și județul Ilfov, care înconjoară Capitala.

Dacă în urmă cu circa două săptămâni Institutul Marius Nasta era pe jumătate gol, acum, pentru prima dată de la începutul pandemiei, medicii au fost nevoiți să caute locuri ATI în alte spitale. În ultimele zile, a crescut numărul pacienților tineri care ajung la spital cu forme severe de covid, spune medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: 

"Practic, în 4 zile am ajuns cu secția de terapie intensivă plină. În secția covid locurile sunt foarte puține, iar pacienții sunt mult mai tineri și cu forme mult mai severe. Pe mine și pe colegii mei ne surprinde această situație. Probabil că este vorba de tulpina britanică, probabil că fiind contagioasă și ajungând să infecteze practic toți mebrii familiei care intră în contact cu persoana bolnavă, sau aproape toți, șansele ca un procent din acel număr de persoane infectate să aibă fome severe este mai mare. (...) Au venit foarte mulți, dintr-o dată, cu forme foarte severe, și evoluția spre critică a unora, cu tot tratamentul, a dus la această situație în care să avem nevoie de paturi de terapie intensivă și să nu le putem, oferi în Marius Nasta".