Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primar sector 2: E și vina noastră că acceptăm să se circule cum se circulă în Capitală

accidentbuc.jpg

Foto: Mediafax.

Șoferița care a provocat accidentul din Sectorul 2, în urma căruia au murit două fete de 6 și 21 de ani, a fost reținută pentru 24 de ore pentru infracțiunile de ucidere din culpă și conducere sub influența băuturilor alcoolice. Ea urmează să fie dusă în instanță cu propunere de arestare preventivă.

Între timp, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a mers luni la locul accidentului, iar localnicii i-au cerut explicații pentru că, deși au cerut de mai mult timp, pe strada respectivă nu au fost montate limitatoare de viteză. 
 

Rep: Când spuneți că noi suntem de vină, noi și birocrația, care noi?
Radu Mihaiu: Noi, oamenii, care am acceptat ca această birocrație să ne conducă viața și să considerăm că nu există răspunzători direcți. Noi care acceptăm. 

Eu am cerut în primărie să preluăm montarea de semne de circulație și de limitatoare de viteză de la primăria capitalei pentru că se mișcă prea încet și pentru că nu se întâmplă lucrurile astea. 

Argumentele care mi s-au dat au fost că dacă facem acest lucru voi fi vinovat de toate gropile în care își rup oamenii roțile, voi fi vinovat de accidente și de toate lucrurile astea. M-au întrebat dacă sunt sigur că asta îmi doresc. Am zis da, asta îmi doresc. 
Dar nu am preluat aceste atribuții mai repede. Poate că în urma acestui accident se va întâmpla acest lucru mai repede. Faptul că suntem obișnuiți să nu ne asumăm decizii și să găsim feluri în care altcineva este de vină pentru ceea ce se întâmplă rău este cred și vina mea. 

Până la urmă, politicienii trebuie să răspundă pentru funcția de conducere. Dar și vina noastră ca societate pentru că acceptăm ca aceste lucruri să meargă mai departe. Nu știam că acolo este o problemă. 

De acest caz special am aflat sâmbătă. Știam că în zona Andronache este o decizie pentru limitare de viteză. Nu știam personal de strada Mențiunii. Eu am ajuns în funcție în octombrie anul trecut, Decizia privind limitarea de viteză fusesă luată mai devreme, în iunie. 
Cerința pentru strada Mențiunii fusese făcută în 2018. O decizie în acest sens a fost luată în 2019, când nu eram încă în administrația locală a Sectorului 2. Nu știam că aceste probleme sunt fix pe strada aceea. De altfel, astăzi (n.r luni) am și fost la fața locului pentru a înțelege exact dinamica. 

Dinamica este că aveam o cerere de limitator de viteză pentru strada Mențiunii, dar acel limitator de viteză nu ar fi rezolvat problema pentru că doamna a venit de pe strada Fructelor. Pe strada Fructelor nu a existat niciun fel de cerere. 
Probabil, după prioritizarea curentă, nu știu cât de repede ar fi fost montat un limitator de viteză de către Administrația Străzilor.

Rep: De ce spuneți că noi toți am răspunde? Răspunderea e și acolo?
RM: Răspunderea este și a faptului că sunt o grămadă de străzi în Sectorul 2 și în alte sectoare cu siguranță, pe care se circulă cu viteză mare, peste limita legală. Este răspunderea noastră a tuturor că mergem cu această viteză. Este răspunderea administrației că nu reușește să monteze aceste limitatoare de viteză. 

Dar este și răspunderea cetățenilor care acceptă să se circule cu viteză mai mare, care acceptă să se urce băuți la volan, care acceptă toate aceste lucruri, care acceptă să ne cedăm viața către mașini. 

Vrem să avem mai multe mașini, să facem drumurile mai bune, mai rapide pentru mașini și să nu ne gândim că, până la urmă, acest oraș este pentru cetățeni. Cumva este și o vină a administrației, dar este și o vină a noastră pentru acest accident. 

Cel mai simplu ar fi să o învinovățim exclusiv pe doamna care a condus. Atunci putem spune că este vina șoferului. Dar adevărul este că putem cu toții să facem mai mult. Putem cu toții să nu mai depășim viteza legală, să nu ne mai urcăm băuți la volan, să nu ne mai facem dreptate singuri.

Rep: După cinci ani, dacă ar fi să purtăm această discuție, din punctul dumneavoastră de vedere, ar fi corect să aflăm că singurii care au plătit într-un fel, ar fi cei care au atacat? Mie nu mi-e clar ce s-a întâmplat acolo, cum au atacat și ce. Dar întrebarea asta este, pentru că tot vorbeați de răspundere. Nu spune nimeni acum să căutăm acarul Păun, dar fiecare ar trebui să răspundă pe părticica lui de vină. Dar în România lucrurile cam așa se întâmplă. Mi s-a părut că discuția s-a purtat foarte mult pe cei care au atacat. Toată atenția s-a pus pe partea că șoferița a fost atacată. Și în cinci ani e posibil să aflăm,  dacă va mai interesa pe cineva, că doar cei care au atacat au plătit?

RM: Doamnă, aici e o discuție care excede. 
Rep: Vă întreb pentru că ați stat de vorbă cu oamenii de acolo.
RM: Am stat de vorbă cu oamenii. Pot să spun că oamenii sunt foarte supărați și foarte înverșunați. Cred că este foarte posibil, așa cum spuneți dumneavoastră, ca cel care plătește pentru tot acest teribil accident să fie fratele uneia dintre fete, carea  fost mai iute de mânie. Nu știu în detaliu exact ce s-a întâmplat acolo. Oamenii sunt stresați că ar putea să fie singurul care plătește. Nu pot spune decât că eu am încredere și trebuie să avem încredere în justiția română și în faptul că organele de anchetă o să își facă datoria și o să stabilească vinovăția fiecăruia în parte.

 
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, intervievat de Andreea Orosz