
Social
R.Moldova a început vaccinarea anti-Covid-19. Medic: ”În sfârșit este speranță în acest tunel întunecos”
medic_vaccinat.jpg

”Țin acest certificat de vaccinare exact ca atunci când am absolvit Universitatea de Medicină. Cu aceleași emoții, cu aceeași mândrie și cu aceleași gânduri bune că în sfârșit este speranță în acest tunel întunecos. Lumina cu siguranță se va aprinde pentru toți colegii. De astăzi a demarat această campanie de vaccinare. Și mă bucură faptul că colegii mei vor să se vaccineze”, a spus Alexandru Botezatu, primul medic moldovean, vaccinat împotriva coronavirusului.
Alexandru Botezatu este șeful Departamentului terapie intensivă de la Spitalul Clinic Republican. La scurt timp după ce a fost vaccinat, medicul a spus că practic nu a simțit durere, se simte bine, își poate continua munca.
Medicul moldovean, care a fost infectat cu coronavirus, a venit cu un mesaj și pentru cei care nu vor deocamdată să se vaccineze. ”Să nu le fie frică. Nu ar trebui să fie reticență la vaccin, acesta fiind unul dintre puținele colace de salvare în această pandemie și în infecțiile virale. Chiar să nu le fie frică, dar să fie precauți și în continuare întrucât nu am scăpat de pandemie”.
Maia Sandu: ”Astăzi prinde viață speranța că, după lucrătorii din prima linie, vom reuși să vaccinăm cât mai mulți cetățeni și vom reveni la normalitate”
”Trebuie să protejăm viața și sănătatea medicilor ca ei să ne poată ajuta în continuare să ieșim cu bine din pandemie”, a menționat, de partea sa, președinta R.Moldova, Maia Sandu. ”Este o zi importantă pentru noi toți, astăzi prinde viață speranța că, după lucrătorii din prima linie, vom reuși să vaccinăm cât mai mulți cetățeni și vom reveni la normalitate”.
”Știu că mai sunt persoane nesigure cu privire la vaccinare. Înțeleg îngrijorarea voastră, însă vaccinul este unica modalitate prin care putem opri îmbolnăvirile, decesele și, progresiv, elimina restricțiile. Peste 200 de milioane de doze au fost deja administrate în lume și, drept consecință, s-a observat scăderea ratei spitalizărilor și a cazurilor grave. Țările care au o rată înaltă de vaccinare constată că se micșorează cazurile de îmbolnăvire și încep să relaxeze măsurile restrictive impuse. Vă asigur că depunem toate eforturile pentru ca și cetățenii noștri să aibă acces cât mai rapid la vaccin”, afirmă Maia Sandu.
Primele doze de vaccin au ajuns în R.Moldova, din România
Să spunem că, sâmbătă, 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite de România, au ajuns la Chișinău. Este prima serie din cele 200.000 de doze pe care Bucureștiul le va acorda, ca ajutor umanitar, cetățenilor moldoveni.
La Chișinău, în această săptămână, urmează să ajungă și primele doze, oferite prin intermediul Platformei COVAX. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a primit, săptămâna trecută, o notificare prin care a fost confirmată livrarea primului lot de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru Republica Moldova. Astfel, în aceste zile, în țară urmează să ajungă 14.400 doze de vaccin AstraZeneca (producător Coreea de Sud), prima tranșă din cele în jur de 300.000 - până la 264.000 de doze AstraZeneca și 24.570 de doze de vaccin BiontTech-Pfizer.
Între timp, administrația de la Tiraspol anunță că ar fi gată să primească vaccinul Sputnik V.
Potrivit autorităților moldovene, 20 la sută din populația R.Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, urmează să fie imunizată cu vaccinurile oferite prin platforma COVAX. În prima fază vor fi imunizați lucrătorii din instituțiile medico-sanitare. În cea de-a doua - persoanele de peste 60 de ani, cu comorbidități, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar și din domeniul educației și personalul serviciilor sociale. În etapa a treia, va fi vaccinată populația generală indiferent de vârstă.
Ministerul Sănătății precizează că vaccinarea anti-Covid-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă.
În R.Moldova, primul caz de Covid-19 a fost înregistrat la 7 martie 2020. Până astăzi, în jur de 187.000 de persoane s-au infectat cu coronavirus, iar aproape 4.000 de persoane au decedat din cauza infecției.