Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Austria ar putea cumpăra vaccinul rusesc Sputnik-V

kurz.jpg

Cancelarul austriac Sebastian Kurz
Image source: 
Helmut Fohringer/APA/AFP

Cancelarul Austriei – Sebastian Kurz a declarat marţi că a discutat cu preşedintele rus, Vladimir Putin, despre utilizarea vaccinului Sputnik-V în Austria, anunță agenția EFE.

Șeful guvernului austriac a condiționat, totuși, tranzacția de aprobarea vaccinului de către Uniunea Europeană:

Am vorbit la telefon cu Vladimir Putin, suntem în contact permanent cu ambasadorul Rusiei şi cu societăţile de producţie din Rusia”, a declarat Kurz în faţa presei, adăugând că aceste discuţii s-au referit atât la o „aprovizionare potenţială” cu ser rusesc „în cazul unei autorizaţii din partea EMA” - Agenţia Europeană a Medicamentului, cât şi la posibilitatea de a colabora la producerea vaccinului împotriva Covid-19.

Amintim, dintre cele 27 de ţări membre ale UE, doar Ungaria a achiziţionat şi a început să utilizeze vaccinul rusesc, în timp ce Slovacia a primit primele 200.000 de doze, dar încă nu a început să le injecteze.

Sebastian Kurz a insistat din nou asupra planurilor sale de colaborare cu Israel şi Danemarca, în afara Uniunii Europene, pentru cercetarea şi producerea de noi vaccinuri pentru a contracara eventualele mutaţii ale virusului Covid-19 în următorii ani.

Cu siguranţă vom avea nevoie de 30 milioane de vaccinuri, de aceea ne concentrăm pe cooperarea cu Danemarca şi Israel pentru cercetare şi producţie”, a spus el, indicând că mai multe ţări şi-au manifestat interesul de a se alătura acestei cooperări, dar fără să ofere mai multe detalii.

Cancelarul austriac justificase anterior această strategie în afara UE prin faptul că EMA „este prea lentă în aprobarea vaccinurilor şi există probleme în ceea ce priveşte furnizarea de seruri de către companiile farmaceutice”.

Trebuie să ne pregătim pentru mai multe mutaţii şi nu ar trebui să depindem în continuare doar de UE în materie de producere a vaccinurilor de a doua generaţie”, a insistat Kurz, care a spus că numeroşi oameni de ştiinţă prevăd că populaţia va trebui să se imunizeze de mai multe ori în următorii ani.