Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria: Cozi "ca la banane" după crearea culoarelor verzi care permit vaccinarea oricui dorește

astra_3.jpg

Bulgaria: Cozi "ca la banane" după crearea culoarelor verzi care permit vaccinarea oricui dorește. Image source: pixabay.com

În Bulgaria, campania de vaccinare atinge un nou punct culminant. Autoritățile au decis că oricine dorește se poate vaccina, fără să mai mizeze pe categorii prioritare. Rezultatul: cozi ca la banane, povestește la RFI Stilyan Deyanov, jurnalist bulgar stabilit la București.

S.D: Acum o săptămână premierul Bulgariei a anunțat că deschide aceste culoare verzi. O posibilitate pentru toată lumea, indiferent de categorie și de etapă să se vaccineze.  S-a ajuns la asta în primul rând pentru că Bulgaria stă foarte prost la statistică. 

În Bulgaria au fost vaccinate nu mai mult de 100.000 de persoane până acum 10 zile. Într-adevăr, acum, cu acest culoar verde s-a ajuns la puțin peste 200.000 de doze, nu de persoane. 

Dacă facem comparație, în România au fost făcute deja peste 1.500.000 – 1.600.000 de doze. Acum, cu tot cu culoar verde, am ajuns la 220.000 de doze. Au făcut și rapelul doar 38.000 de persoane. 

Rep: De ce a mers atât de greu?
S.D: A mers atât de greu din mai multe motive. În primul rând, Bulgaria a negociat mai mult cu AstraZeneca decât cu Pfizer și Moderna. La începutul perioadei de vaccinare am avut foarte puține vaccinuri. A fost un scandal în decembrie. Unii au spus că un deputat bulgar a avut legături mai strânse cu AstraZeneca și din această cauză (s-a negociat mai mult cu AstraZeneca).

Nu este confirmat, dar este foarte posibil. Interesant este că ne aflăm înainte alegerilor din aprilie. Cred că toate deciziile din ultima perioadă, inclusiv cele ce privesc vaccinarea, trebuie privite din punctul de vedere al situației preelectorale.

Avem un heirupism preelectoral chiar și în domeniul vaccinărilor. Cred că adevărata rațiune a ministrului Bulgariei este să nu se ajungă ca pe 4 aprilie, când sunt alegerile parlamentare, Bulgaria să fie în mijlocul valului al treilea de coronavirus.

Ceea ce e foarte posibil. Deja sunt semne că începe valul al treilea. Față de începutul lunii februarie avem aproape dublu ca număr da cazuri noi. Cred că această campanie cu culoarele verzi este ca să nu se ajungă, din vina guvernului, (la multe cazuri).

Evident că este o campanie foarte proastă, nu doar de vaccinare, ci și de informare. Dacă facem o comparație cu România, procentele oamenilor care ziceau sigur că se vor vaccina erau asemănătoare, în jur de 29%. Acum în România, după câteva luni de campanie, acest procent a ajuns la 57%. 57% dintre români afirmă că se vor vaccina cu siguranță. În Bulgaria acest procent nu s-a schimbat. Dacă urmărim cum a decurs toată pandemia în Bulgaria putem să înțelegem și de ce.

Rep: Ce s-a întâmplat? Cum au reacționat oamenii când s-a dat liber la vaccinare?
S.D: Oamenii au reacționat exact cum reacționau și în anii 1980 când se dădeau banane. Oamenii s-au îngrămădit la spitale. În 4-5 zile vaccinurile s-au terminat pentru că nu erau suficiente. După 4-5 zile de culoare verzi acțiunea a fost întreruptă din cauza lipsei de vaccinuri. Luni a început din nou, dar nu în toate centrele. Astăzi, din nou s-au terminat. Oamenii merg din loc în loc. Chiar au fost reportaje în Bulgaria cu oameni care au așteptat la cozi în mai multe locuri și încă nu au putut să se vaccineze.

Rep: În aceste condiții, sub presiunea electorală, deoarece există această presiune, la ce să ne așteptăm? Cum va arăta primăvara în Bulgaria din punctul de vedere al pandemiei?
S.D: Avem o creștere semnificativă în ultimele trei, patru săptămâni. Am ajuns de la 20.000 de cazuri la sfârșit de ianuarie, la 32.000 de cazuri active acum în Bulgaria. E adevărat că suntem departe de cele 95.000 din luna noiembrie și decembrie anul trecut, dar totuși, această creștere de la 20.000 la 32.000 e destul de îngrijorătoare, dat fiind că foarte puțini bulgari sunt vaccinați, dat fiind că tot din motive preelectorale s-au deschis și restaurantele.
Se încearcă un balans între satisfacerea actorilor economici din Bulgaria și lupta cu coronavirusului și succesul campaniei de vaccinare. Nu cred că dintr-un asemenea haos poate să iasă ceva bun. Cred că asistăm și vom asista la un al treilea val în Bulgaria. 
Sperăm, totuși, ca acest culoar verde să mărească numărul de bulgari vaccinați în ultimele luni. Se vorbește despre 70% dintre bulgari care vor fi vaccinați până în luna iunie. Dar eu nu văd cum se poate întâmpla acest lucru dacă de pe 27 decembrie, când a început campania și până acum au fost distribuite un pic peste 200.000 de doze. Nu știu cum vor fi vaccinați peste 5 milioane de bulgari până în iunie. 

 
Stilyan Deyanov, jurnalist bulgar stabilit la București.