Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul 10 august: „Orice persoană care a depus plângere penală poate merge la CEDO” (avocat)

protestatar_dosar_august_revolutie.jpg

Jandarmi şi protestatari, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Jandarmi şi protestatari, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Dosarul violențelor din 10 august a fost clasat definitiv de Tribunalul București. Șapte organizații ale societății civile și-au exprimat indignarea față de această decizie și au anunțat că vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Avocata Nicoleta Popescu, specializată în astfelde spețe, a explicat pentru RFI cum ar putea decurge lucrurile în cazul unui proces intentat la CEDO.

„Dosarul violențelor din 10 august 2018, clasat definitiv, poate fi atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă procedurile judiciare nu au fost respectate sau dacă nu a existat o anchetă efectivă în acest dosar”. Afirmația este făcută la RFI de avocata specializată în drepturile omului Nicoleta Popescu, cea care de curând a reprezentat-o cu succes la CEDO pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

În contextul în care mai multe ONG-uri au anunțat că vor contesta la CEDO decizia Tribunalului București, avocatul subliniază că o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie inițiată în maximum 6 luni de la comunicarea motivării deciziei Instanței.

Pe de altă parte, mai spune Nicoleta Popescu, orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din 10 august 2018 poate merge la CEDO.

Ascultă interviul acordat RFI: