Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conflict Guvern-sindicate: Cartel Alfa îl amenință cu plângerea penală pe Florin Cîțu

conflict_guvern_sindicate_cartel_alfa_plangere_penala_florin_citu.jpg

Conflictul dintre Guvern și sindicate continuă (Sursa foto: Facebook/Cartel Alfa)
Conflictul dintre Guvern și sindicate continuă (Sursa foto: Facebook/Cartel Alfa)

Sindicatele îl amenință cu plângerea penală pe premierul Florin Cîțu. Șeful Guvernului a spus pentru G4Media că Executivul pregătește o Ordonanță de Urgență, prin care va elimina cotizația lunară la sindicate, care li se reține angajaților automat din salariu. El ar vrea să cotizeze doar cine dorește și când dorește.

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declară la RFI că banii din cotizația la sindicate sunt reținuți doar cu acordul persoanelor respective: ”Domnia sa dacă ar fi citit legea, ar fi văzut că există un articol 24 din legea dialogului social, care prevede în mod expres că reținerea cotizației pe statele de plată se face numai după aprobarea, adică cu acordul persoanei respective care este membru de sindicat. Deci este nu o reținere automată, ci este o reținere condiționată de acordul prealabil al persoanei respective (...). Domnul premier încearcă să găsească mecanisme de presiune asupra organizațiilor sindicale”.

Liderul sindical amenință cu o plângere penală la adresa premierului Florin Cîțu: ”Vă mărturisesc că eu personal de-abia aștept, pentru că în momentul respectiv vom avea temei legal să dăm, conform legii, Constituției românești, o plângere penală împotriva persoanei Florin Cîțu, ca abuz în funcție și încălcare a prevederilor legale și imixtiune în activitatea sindicală”.

 

Solidaritatea stat-privat, în plină criză

 

La remarca jurnalistului că în 2020, în plină criză economică și sanitară, angajații de la stat au fost la adăpost, în timp ce mediul privat a avut de suferit din plin și că în aceste condiții o eventuală majorare a salariilor bugetarilor în 2021 ar fi o dovadă de lipsă de solidaritate între stat și privat, Bogdan Hossu a afirmat: ”Solidaritatea între stat și privat este că și unii și alții au beneficiat de măsurile respective compensatorii. Al doilea lucru, trebuie să spunem că și unii și alții sunt contribuabili la bugetul de stat. Nu în ultimul rând, este datorită Guvernului că sectorul privat nu poate crește”.

Întrebat dacă este în regulă că unii lideri de sindicat au rămas în funcție timp de 30 de ani, el a răspuns: ”Este în regulă, pentru că practic, cei care rămân rămân în urma faptului că la trei sau patru ani de zile ei se confruntă cu membrii de sindicat, în sensul că se fac alegeri. Dacă la alegeri se justifică, membrii de sindicat îi susțin în continuare pentru activitatea respectivă. E o chestiune de credibilitate și cred că domnul prim-ministru ar fi trebuit să se întrebe dacă nu ar fi bine ca și el să aibă aceeași credibilitate, aceeași susținere din partea cetățenilor României”.