Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria în pandemie: Mai puține cazuri, mai mulți morți

covid19.jpg

Image source: 
pixabay.com

Comparativ cu România, Bulgaria pierde teren în gestionarea pandemiei. A pornit mai bine, dar relaxarea unor măsuri a făcut ca numărul cazurilor să crească. Deși are mai puține cazuri raportat la România, înregistrează însă o rata mai mare a deceselor, explică Stilyan Deyanov, jurnalist bulgar stabilit la București.

S.D: Cred că au fost situații diferite. În primăvară, în martie și aprilie anul trecut, Bulgaria a stat foarte bin. Au fost foarte puține cazuri. În primul rând pentru că Bulgaria a închis totul mai devreme decât România, la început de martie.

Dacă nu mă înșel, România a închis în jur de 15. Până în septembrie în Bulgaria au fost constant de zece ori mai puține cazuri decât în România. În schimb, a fost gestionată foarte prost criza din lunile noiembrie și decembrie. Bulgaria nu a vrut să închidă, probabil și păcălită de faptul că au fost mai puține cazuri. În noiembrie a închis cred că cu trei săptămâni după România.

Practic am egalat, dacă nu am depășit România, nu la număr de cazuri, dar ca procent din populație. Acest lucru continuă și în prezent. Acum cred că la un milion de locuitori Bulgaria stă mai prost decât România.

Numărul total de cazuri în România chiar și la un milion de locuitori e în continuare mult mai mare decât cel din Bulgaria, în schimb la numărul de morți Bulgaria stă mult mai prost. Sunt peste 10.000 de bulgari care și-au pierdut viața din cauza coronavirusului.

În România sunt puțin peste 20.000. Populația României e de trei ori mai mare decât cea a Bulgariei. Cred că este și o problemă statistică la mijloc. În general, dacă compar modul în care a fost gestionată criza în România și în Bulgaria, pot să spun că în Bulgaria informarea a mers mult mai prost.

Asta se vede și la numărul de vaccinați, în faptul că în Bulgaria oamenii nu vor să se vaccineze. Spre exemplu, directorul secției de covid de la Spitalul de Boli Infecțioase din Sofia, care a  fost numit în luna noiembrie, a fost un doctor care este sceptic în ceea ce privește vaccinul.

Luni de zile a vorbit în spațiul public din Bulgaria despre mort cu covid față de mort din cauza Covid. A spus că măștile nu o să ajute și că trebuie să trecem toți prin boală. O persoană care a fost promovată ca una dintre persoanele importante în gestionarea crizei covid i-a făcut pe bulgari să nu aibă încredere în tot ceea ce vine din Sofia, din partea Guvernului.

În schimb, persoanele care au fost mai realiste, care au vrut introducerea măștilor au fost trase pe linia a doua. Cred că aici este diferența.

 De aceea Bulgaria a ajuns, dacă nu a și depășit România la număr de îmbolnăviri, ca să nu mai vorbim de morții de cvid, într-o situația în care România a plecat mult mai prost, în primul rând pentru că a închis mai târziu în luna martie 2020.

Dar și pentru că sunt foarte mulți români care trăiesc în Spania și în Italia care s-au întors și au provocat acel start nefavorabil pentru România în această pandemie.

Rep: A mai fost o discuție. În România li se reproșa autorităților că cifrele nu ar fi reale, că nu testăm suficient. În Bulgaria s-a pus problema testării insuficiente?

S.D: Bineînțeles că s-a pus această problemă. În continuare în Bulgaria testele sunt mult mai puține, chit că din luna decembrie 2020, în statistică nu avem doar testele PCR, ci avem și testele antigen. Nu știm exact câte teste sunt PCR și câte sunt antigen. Dar chiar și așa, zilnic avem mult mai puține teste decât cele făcute în România.

 
Stilyan Deyanov, jurnalist bulgar stabilit la București