Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primul lot de vaccin AstraZeneca, oferit de COVAX, ajunge la Chișinău

poza_vaccin.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

În R.Moldova, în această seară, va ajunge primul lot de vaccin împotriva Covid-19, oferit prin intermediul Platformei COVAX. Este vorba despre 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca. Să spunem că, R. Moldova este printre primele țări care primește vaccinuri în prima tranșă de livrări COVAX. Între timp, în R.Moldova, continuă imunizarea cu dozele oferite de România. Peste 3 mii de medici moldoveni au fost deja vaccinați. Pe de altă parte, premierul interimar vorbește despre un nou posibil lockdown în R.Moldova.

În condițiile în care în R.Moldova a fost identificată noua tulpină britanică, iar cazurile de coronavirus sunt în creștere, de la o zi la alta, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi susține că țara ar trebui să reintre într-un lockdown total.”În prezent, Republica Moldova nu dispune de condițiile necesare de depistare a noii tulpini, astfel în Germania au fost transmise mai multe probe ale unor pacienți, care preliminar au confirmat prezența tulpinii. Putem să avem și o modificare locală a acestui virus. În Republica Moldova sunt două focare de Covid-19. Unul, transportul public și doi, sistemul de învățământ care contribuie la răspândirea virusului”, afirmă Aureliu Ciocoi, la JurnalTV.

Referindu-se la vaccinurile care ajung în țară, șeful interimar al Cabinetului de Miniștri a subliniat că R.Moldova este deschisă oricărui vaccin, iar programul național de imunizare va asigura cetățenilor acces gratuit la vaccin.

”Cererea de omologare a vaccinului rusesc Sputnik V a fost depusă la Agenția Medicamentului de o companie farmaceutică privată pentru a-l comercializa în R.Moldova. Compania îl aduce cu un preț angro, își pune un adaos comercial, în plus are de achitat niște taxe vamale și evident că prețul final în R.Moldova al acestui vaccin va fi net superior față de prețul cu care ar putea fi contractat de la producător. Însă avem o piață liberă, și nu văd motive să interzicem clinicilor private, în cazul în care pot obține”.

Reacția premierului interimar legată de comercializarea vaccinurilor vine după ce consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, a lansat mai multe acuzații. În opinia Alei Nemerenco, ”un lot de câteva sute de mii de doze de Sputnik V așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată”.

”Înregistrarea la Agenția Medicamentului nu s-a făcut pentru ca dvs, cetățenii, să aveți acces la Sputnik. Ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară. Și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată. Doriți să supraviețuiți? Fiți buni și plătiți. Poate din acest motiv nu s-a făcut niciun efort pentru a pune la dispoziția oamenilor vaccin gratuit și în cantități suficiente? D-lor deputați, sănătatea oamenilor nu este o competiție. Avem nevoie de milioane de doze, este loc pentru toți. Noi vom munci in continuare pentru a aduce vaccinuri calitative pentru că trebuie să vaccinăm și pedagogii, și polițiștii, și pompierii, și mulți alții. Nu contează țara de producție, contează dragostea față de țara ta și oamenii ei”, a menționat Ala Nemerenco.

Să spunem că, în jur de 190.000 de persoane s-au infectat în R.Moldova, de la începutul pandemiei, iar cca 4 mii au decedat din cauza coronavirusului.

La sfârșitul săptămânii trecute, 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite de România, au ajuns la Chișinău. Este prima serie din cele 200.000 de doze pe care Bucureștiul le va acorda, ca ajutor umanitar, cetățenilor moldoveni.

Prin intermediul Platformei COVAX, în Moldova vor ajunge în total, în jur de 300.000 - până la 264.000 de doze AstraZeneca și 24.570 de doze de vaccin BiontTech-Pfizer. Între timp, administrația de la Tiraspol anunță că ar fi gată să primească vaccinul Sputnik V. 

Ministerul Sănătății precizează că vaccinarea anti-Covid-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vaccinarea anti-Covid din R.Moldova